Iedzimto iedzīvotāju tiesību aizsardzības grupa "Survival International" ir atsaukusi apsūdzības, ka attālā Venecuēlas nostūrī Amazones džungļos nelegālie zeltrači ir nogalinājuši aptuveni 80 Janoami indiāņu cilts pārstāvjus, vēsta raidsabiedrība BBC.

Aktīvisti tagad atzīst, ka nav notikusi indiāņu cilts slepkavība, par kuru tie, atsaucoties uz saviem avotiem, ziņoja augustā. Grupa sazinājusies ar dažādiem avotiem un noskaidrojusi, ka ziņas par slaktiņu nav bijušas patiesas.

Reaģējot uz aktīvistu ziņoto par notikušo slaktiņu, Venecuēlas valdība uz norādīto vietu nosūtīja izmeklētāju komandu, tomēr tā liecības par slaktiņu neatrada. Aktīvisti tad norādīja, ka amatpersonām, iespējams, nav izdevies atrast pareizo vietu džungļos.

Piektdien un sestdien uz attālo Amazones džungļu reģionu aizvesti arī žurnālisti, kuriem vietējie iedzīvotāji noliedza, ka apkārtnē būtu noticis slaktiņš.

"Saņemot liecības no konfidenciāliem avotiem, "Survival" tagad tic, ka kalnrači nav uzbrukuši Janoami kopienai Irotateri,"  paziņojis "Survival International" direktors Stefens Korijs.

Jau vēstīts, ka Venecuēlas amatpersonas, kuras izmeklēja ziņas par kādas indiāņu cilts masu slepkavību Amazones džungļos, neatrada liecības, ka tāda būtu notikusi.

Augusta beigās aktīvisti ziņoja, par to, ka Venecuēlas džungļos atrasti aptuveni 80 nogalināti Janoami cilts pārstāvji.

Saskaņā ar aktīvistu ziņoto, uzbrukums indiāņu kopienai noticis pagājušajā mēnesī attālā vietā netālu no Brazīlijas robežas. Kalnrači nodedzinājuši cilts kopējo ēku, tās iekšienē atrasti apdeguši ķermeņi.

Atradējiem bija nepieciešamas vairākas dienas, lai nokļūtu līdz tuvākajai apdzīvotajai vietai un paziņotu par šausminošo atklājumu, ziņo aktīvistu grupa "Survival International".

Cilts jau agrāk saskārusies ar kalnraču draudiem un vardarbību, norādīja Janomami aktīvisti.

"Visām Amazones valdībām ir jāaptur nevaldāmā nelegālā kalnrūpniecība, mežu ciršana un apmešanās iedzimto iedzīvotāju teritorijās," BBC citē "Survival International" direktoru Stefenu Koriju.

Pēdējo gadu augstās zelta cenas ir izraisījušas nelegālās zelta ieguves vilni daudzās Amazones baseina daļās, skaidro BBC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!