Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Spānija svētdien piedāvāja uzņemt Spānijas aktīvistu kuģi "Open Arms", kas ar 107 Lībijas piekrastē izglābtajiem migrantiem atrodas Itālijas Lampedūzas salas piekrastē, jo Itālijas varas iestādes migrantiem neļauj izkāpt, taču aktīvisti šo piedāvājumu noraidīja, uzsverot, ka situācija uz kuģa nedod iespēju veikt tik tālu ceļu.

Premjerministrs Pedro Sančess "šodien uzdeva Alhesirasas ostai būt gatavai uzņemt kuģi "Open Arms"," teikts Spānijas valdības paziņojumā.

Tomēr aktīvistu organizācija "Open Arms", kurai ir tāds pats nosaukums kā kuģim, norādīja, ka apstākļi uz kuģa ir tādi, ka piecu dienu brauciens līdz Alhesirasai būtu pārāk ilgs.

"Vai jūs gribat, lai mēs braucam 950 [jūras] jūdzes [1800 kilometrus] līdz Alhesirasai, tālākajai ostai Vidusjūrā, ja uz kuģa ir neilgtspējīga situācija?" tviterī ierakstīja "Open Arms" dibinātājs Oskars Kampss.

"Open Arms" līderi izteikušies, ka situācija uz kuģa kļūst aizvien saspringtāka, jo migranti ir izmisuši un saniknoti.

Kampss tviterī arī publiskoja video, kurā redzams, kā četri migranti no kuģa ielec ūdenī un peld uz krastu, bet "Open Arms" aktīvisti viņus nogādā atpakaļ uz kuģa.

Migranti uz kuģa atrodas jau divarpus nedēļas. Sestdien Itālija piekrita uzņemt 27 nepilngadīgos migrantus, kuri ceļo vieni paši, bet atteicās uzņemt pārējos migrantus, tostarp divus nepilngadīgos, kurus pavada pieaugušie.

Itālijas iekšlietu ministrs Mateo Salvīni no labējās partijas "Līga" aizliedzis aktīvistu kuģiem izsēdināt jūrā izglābtos migrantus Itālijā, kamēr citas Eiropas valstis nav piekritušas uzņemt daļu no šiem cilvēkiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!