Foto: AP/Scanpix

Pakistāna nespēj reaģēt uz tūkstošiem cilvēktiesību pārkāpumu, kas notiek valsts ziemeļrietumu cilšu reģionos, ziņojumā konstatē cilvēktiesību aizstāvju grupa "Amnesty International".

Iedzīvotājus terorizē gan islāmistu grupējums "Taliban", gan karavīri, norāda aktīvisti "Pēc dekādes ilgas vardarbības, nesaskaņām un konfliktiem, cilšu kopienas joprojām tiek pakļautas uzbrukumiem, nolaupīšanām un iebiedēšanai, nevis tiek aizsargātas," raidsabiedrība BBC citē organizācijas pārstāvi Polliju Truskotu.

Pārkāpumi notiek nesodīti, jo konstitucionālās garantija šajā reģionā nedarbojas. Lai gan kaujinieki ir padzīti no dažām cilšu teritorijām, rajoni joprojām nav pilnībā droši, teikts ziņojumā.

Ziņojumā atklāts, kā likumu nedarbošanās reģionā veicina cilvēktiesību krīzi. Pētījumā uzskaitīti gadījumi, kad bruņotie spēki patvaļīgi uz ilgu laika periodu aizturējusi vīriešus un zēnus, nedodot tiem nekādas aizstāvības tiesības. Tāpat fiksēti nāves gadījumi šādu aizturēšanu laikā.

Daudzi no aizturētajiem ir sūdzējušies par spīdzināšanu, taču šie gadījumi līdz izmeklēšanai nonāk reti. Aktīvisti skaidro, ka konstitucionālās aizsardzības trūkums cilšu teritorijās ļauj militāristiem nesodīti izdarīt pārkāpumus. "Amnesty International" mudina Pakistānu reformēt likumu sistēmu cilšu teritorijās, kas pašlaik nebeidzami turpina vardarbības ciklu.

Ar ziņojumu var iepazīties šeit

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!