Foto: AFP/Scanpix
Krievijas cilvēktiesību aktīvisti trešdien solīja pretoties plāniem izrotāt Maskavu ar Josifa Staļina portretiem un gatavo paši savus plakātus, kuros nosodīts padomju diktators.

Organizācija "Memoriāls", kas ir viena no Krievijas vadošajām cilvēktiesību aizstāvju grupām, paziņoja par šo iniciatīvu dienu pēc tam, kad Maskavas mērs apstiprināja pretrunīgi vērtēto plānu izrotāt ielas ar Staļina portretiem, tuvojoties gadadienai kopš uzvaras Otrajā pasaules karā.

"Ja Staļina portreti tiešām parādīsies Maskavas ielās, mēs darīsim visu, kas būs mūsu spēkos, lai vienlaicīgi parādītos citi plakāti un stendi, kas stāstīs par tirāna noziegumiem. Staļina portretu parādīšanās aizvainos kritušo piemiņu," teikts "Memoriāls" paziņojumā Krievijas medijiem.

Maskavas mērs Jurijs Lužkovs otrdien apstiprināja plānu, kas paredz uzstādīt plakātus un ierīkot informatīvus stendus, kuros tiks godināta Staļina loma Otrajā pasaules karā 9.maijā plānotajā parādē par godu 65.gadadienai kopš uzvaras pār nacistisko Vāciju.

Lužkovs teica, ka "neesot Staļina cienītājs", taču apgalvoja, ka padomju līderi nedrīkst izsvītrot no vēstures.

Plakātu plāns izraisījis sašutumu liberāļu un cilvēktiesību aktīvistu vidū, un to kritizē pat valdošās partijas "Vienotā Krievija" augstas amatpersonas, kuras parasti ir lojālas Kremlim.

Staļinu, kurš valdīja Padomju Savienībā gandrīz 30 gadus līdz savai nāvei 1953.gadā, vaino miljoniem cilvēku nāvē brutālajās GULAG cietumu nometnēs un lauksaimniecības piespiedu kolektivizācijā.

Tomēr daudzi krievi viņu joprojām dievina, lielākoties par viņa lomu Padomju Savienības uzvarā pār nacistisko Vāciju 1945.gadā pēc smagā kara, kurā gāja bojā miljoniem padomju cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!