Foto: AFP/Scanpix

ASV prezidenta Donalda Trampa koncentrēšanās uz džihādistu grupējuma "Daesh" izskaušanu Tuvajos Austrumos ir daudzsološa, tomēr "praktiskus soļus" pagaidām gaidīt ir pāragri, uzskata Sīrijas prezidents Bašars al Asads.

"Es uzskatu, ka tas ir daudzsološi, bet mums ir jānogaida, un ir pāragri sagaidīt kaut ko praktisku," Sīrijas oficiālā ziņu aģentūra SANA otrdien citē prezidenta teikto, Damaskā runājot ar Beļģijas žurnālistiem.

Tramps iepriekš devis mājienus par iespējamu tuvināšanos ar Asadu, kas būtu radikāla politikas maiņa, salīdzinot ar iepriekšējā ASV prezidenta Baraka Obamas administrācijas kursu, kas aicinājusi gāzt Asadu.

Tramps, kā šķiet, ir izrēķinājis, ka kopīgais ienaidnieks "Daesh" ir svarīgāks par kopīgām vērtībām. Tramps arī sacījis, ka Asads varbūt ir "slikts", bet nemiernieki, kas cenšas viņu gāzt, "varētu būt vēl sliktāki".

ASV nav ne mazākā priekšstata, kas Sīrijā ir to sabiedrotie, brīdinājis Tramps, ļaujot noprast, ka viņu visvairāk uztrauc Sīrijas bēgļu masveida izceļošana, kas var sekmēt terorisma izplatību.

Asads iepriekš pieļāvis, ka Sīrija un ASV varētu būt "neitrāli sabiedrotie". Asads intervijā beļģu žurnālistiem arī norādīja, ka ASV un Krievijas aliansei Tuvajos Austrumos varētu būt pozitīvas sekas.

Decembra beigās ar Turcijas un Krievijas atbalstu Sīrijas valdības un nemiernieku starpā tika panākta vienošanās par ugunspārtraukšanu, kas gan neattiecas uz ANO teroristu organizāciju sarakstā iekļautajiem grupējumiem.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011. gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem.

Atbilstoši jaunākajām sīriešu aktīvistu aplēsēm karā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 310 000 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!