Foto: Reuters/Scanpix

Ēģiptē apcietinātie telekanāla "Al Jazeera" žurnālisti, kurus tiesa ceturtdien nolēmusi atbrīvot līdz galīgā sprieduma pieņemšanai, ir pametuši cietumu Kairā, piektdien vēsta raidsabiedrība BBC.

Aiz restēm žurnālisti pavadīja ilgāk par gadu. Viņu atbrīvošana seko nedēļu pēc tam, kad no cietuma izlaists Austrālijas latvietis Pēteris Greste.

"Delfi", atsaucoties uz aģentūru LETA, jau ziņoja, ka "Al Jazeera" angļu redakcijas Kairas biroja vadītājs Muhameds Fahmijs, kurš ir gan Ēģiptes, gan Kanādas pilsonis, un producents Bahers Muhameds, tāpat kā Greste, tika arestēti 2013.gada 29.decembrī Kairā, bet pagājušā gada jūnijā notiesāti "par sakariem ar aizliegto "Musulmaņu brālību" un melīgu ziņu pārraidīšanu". Grestem un Fahmijam tiesa pērn jūnijā piesprieda septiņu gadu cietumsodu, bet Muhamedam - desmit gadu cietumsodu. Visi trīs apsūdzētie savu vainu noliedza.

Kairas Krimināltiesa Muhamedu nolēma atbrīvot bez drošības līdzekļa piemērošanas, taču Fahmijam jāiemaksā 250 000 Ēģiptes mārciņu (aptuveni 29 000 eiro) liela drošības nauda.

"Al Jazeera" žurnālistu notiesāšana izraisīja plašu starptautisko cilvēktiesību un preses brīvības organizāciju nosodījumu. Virkne rietumvalstu, tostarp ASV, mudināja Ēģiptes prezidentu Abdelfatahu al Sisi notiesātos žurnālistus apžēlot.

Pērnruden al Sisi parakstīja dekrētu, kas ļauj izdot ārvalstu pilsoņus, kuri apsūdzēti vai notiesāti Ēģiptē, bet 1.janvārī Ēģiptes kasācijas tiesa lika lietu izskatīt no jauna. Tiesa norādīja, ka zemākās instances tiesas spriedumā trūkst pierādījumu, kas pamatotu tiesas lēmumu un apliecinātu žurnālistu saistību ar" Musulmaņu brālību".


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!