Starptautiskā teroristiskā grupējuma "Al Qaeda" otrā persona Ajmans az Zavahiri otrdien paziņoja, ka viņa pārstāvētā organizācija gatavo "atbilstošu atbildi" uz bruņinieka titula piešķiršanu rakstniekam Salmanam Rušdi.
"Es paziņoju [Lielbritānijas karalienei] Elizabetei un [bijušajam premjerministram Tonijam] Blēram, ka jūsu vēstījums mūs sasniedzis, un mēs pašlaik gatavojam jums atbilstošu atbildi," audioierakstā, kas ievietots islāmistu teroristu bieži izmantotā interneta mājaslapā, paziņo Zavahiri.

Līdz ar citiem atzinību saņēmušajiem britiem bruņinieka titulu Rušdi pagājušajā mēnesī, svinot savu dzimšanas dienu, piešķīra Lielbritānijas karaliene. Tas izsaucu vairāku musulmaņu valstu un organizāciju sašutumu.

Daži musulmaņi pazīstamo rakstnieku apsūdz islāma zaimošanā, kas, viņuprāt, atrodama romānā "The Satanic Verses" ("Sātaniskās vārsmas"). Romāns, kad tas tika publicēts 1988.gadā, izraisīja plašu starptautisku skandālu, un toreizējais Irānas augstākais līderis Ajatolla Homeini 1989.gadā izsludināja nāvessoda piespriešanu britu rakstniekam.

59 gadus vecais indiešu izcelsmes rakstnieks vairākus gadus bija spiests slēpties.

Homeini pēctecis, ajatolla Ali Hamenei 2005.gada janvārī paziņoja, ka joprojām uzskata Rušdi par atkritēju, kura nogalināšanu islāms attaisnotu.

Pēc bruņinieks titula piešķiršanas Irāna paziņoja, ka Rušdi piespriestais nāvessods joprojām esot spēkā.

"Irānas Islāma Republikas nostāja šajā jautājumā nav mainījusies...," paziņoja Ārlietu ministrijas pārstāvis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!