Foto: AFP/Scanpix/LETA

Starptautiskās teroristu organizācijas "Al Qaeda" līderis Aimans az Zavahiri parādījies jaunā video 2001. gada 11. septembra teroraktu 20. gadadienā, lai gan mēnešiem ilgi tiek baumots, ka viņš ir miris.

ASV organizācija SITE, kas veic džihādistu tīmekļa aktivitāšu monitoringu, pavēstīja, ka video ticis izplatīts sestdien.

Video Zavahiri saka, ka "Jeruzaleme nekad netiks jūdaizēta" un slavina "Al Qaeda" veiktos uzbrukumus, tostarp Krievijas karavīriem Sīrijā 1. janvārī.

SITE pavēstīja, ka Zavahiri arī piemin ASV spēku aiziešanu no Afganistānas pēc 20 gadu kara. Tomēr SITE norāda, ka viņa teiktais neliecina par nesen veiktu ierakstu, jo vienošanās ar talibiem tika noslēgta 2020. gada februārī.

Zavahiri arī nepiemin talibu nākšanu pie varas Afganistānā.

Kopš 2020. gada beigām klīst baumas, ka Zavahiri miris no slimības. Kopš tā laika līdz sestdienai nebija nekādu pierādījumu, ka viņš ir dzīvs.

"Viņš varētu būt miris, taču tas varētu būt noticis kaut kad pēc 2021. gada janvāra," pavēstīja SITE direktore Rita Kaca.

"Al Qaeda" koordinētajos teroraktos ASV 2001. gada 11. septembrī tika nogalināti teju 3000 cilvēku, kad divas lidmašīnas Ņujorkā ietriecās Pasaules tirdzniecības centra debesskrāpjos, viena Pentagona ēkā Vašingtonā, bet ceturtā nogāzās laukā Pensilvānijas štatā.

Ēģiptietis Zavahiri kļuva par "Al Qaeda" līderi pēc tam, kad ASV specvienības operācijā Pakistānā tika nogalināts Osama bin Ladens. Tiek uzskatīts, arī Zavahiri šobrīd atrodas šajā reģionā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!