Foto: AP/Scanpix

Ar teroristu tīklu "Al Qaeda" saistītu islāmistu kaujinieku uzbrukumā viesnīcai un restorānam Burkinafaso galvaspilsētā Vagadugu nogalināto skaits ir pieaudzis līdz vismaz 29 cilvēkiem, no kuriem 12 ir ārzemnieki.

Nogalinātie ārzemnieki ir seši Kanādas, divi Francijas, divi Šveices, viens ASV un viens Portugāles pilsonis.

Uzbrukums sākās piektdienas vakarā un ilga vairākas stundas līdz sestdienas rītam, līdz to izbeidza Burkinafaso valdības un Francijas spēki, kopīgā operācijā atbrīvojot kaujinieku sagrābtus 126 ķīlniekus.

Burkinafaso pēc šī uzbrukuma tika izsludinātas triju dienu sēras.

"Burkinafaso valsts ir šoka stāvoklī. Pirmoreiz mūsu vēsturē mūsu valsts ir kļuvusi par upuri vairākiem barbariskiem teroristu uzbrukumiem," radio un televīzijas uzrunā paziņoja Burkinafaso prezidents Rošs Marks Kristiāns Kabore, kurš decembrī stājās amatā. Viņš piebilda, ka tauta tomēr "gūs uzvaru".

Burkinafaso iekšlietu ministrs Simons Kompaore paziņoja, ka uzbrukumā nogalināti "trīs džihādisti - arābs un divi melnādaini afrikāņi". Anonīms avots drošības struktūrās teica, ka ir nogalināti vismaz četri uzbrucēji, no kuriem divas bija sievietes.

Uzbrukums četrzvaizgžņu viesnīcai "Splendid Hotel" sākās piektdien ap astoņiem vakarā, kad nezināms skaits kaujinieku aizdedzināja pie viesnīcas esošās automašīnas, iebruka viesnīcā un saņēma tajā ķīlniekus. Viesnīcā izcēlās ugunsgrēks, un liesmas apņēma arī tās galveno ieeju.

Burkinafaso valdības spēki kopā ar Francijas specvienību sestdienas naktī iegāja viesnīcā, sāka pretuzbrukumu un atbrīvoja 126 ķīlniekus, tostarp Burkinafaso darba ministru Klemānu Savadogo. 33 no atbrīvotajiem ir nogādāti slimnīcā, aģentūrai AFP pastāstīja Burkinafaso komunikāciju ministrs Remī Dandžinū. Francijas specvienība ir pastāvīgi dislocēta šajā Rietumāfrikas valstī.

Vēlāk Kompaore paziņoja, ka uzbrukumi viesnīcai "Splendid Hotel" un pretējā ielas pusē esošajam restorānam "Cappuccino" ir beigušies, bet uzbrukums vēl turpinājās viesnīcā "Hotel Ybi"", kas atrodas blakus "Splendid Hotel".

Par uzbrukumu viesnīcai atbildību uzņēmās grupējums ""Al Qaeda" islāmiskajā Magrebā" (AQIM), paziņoja ASV bāzētā islāmistu interneta vietņu novērošanas organizācija SITE.

AQIM paziņoja, ka šis uzbrukums ir "atriebība Francijai un neticīgajiem Rietumiem" un ka uzbrucēji bijuši no Burkinafaso kaimiņvalstī Mali bāzētā grupējuma "Al Murabitun" ("Sargi"), kas ir AQIM atzars un kura līderis ir alžīriešu islāma ekstrēmists Mohtars Belmohtars.

Burkinafaso valdība sestdienas vakarā paziņoja, ka piektdien valsts ziemeļos esošajā Barabules reģionā Nigēras un Mali robežas tuvumā tika nolaupīti divi Austrālijas pilsoņi.

Mali kaujinieku grupējuma "Ansar Dine" preses pārstāvis Hamadu ag Hallini aģentūrai AFP īsā telefona sarunā sacīja, ka abus gūstā tur džihādisti no grupējuma "Sahāras emirāts", kas ir saistīts ar "Al Qaeda".

Vagadugu viesnīcā "Splendid Hotel", kurā ir 147 numuri, bieži apmetas ANO darbinieki.

"Al Murabitun" arī uzņēmies atbildību par 20. novembrī notikušo uzbrukumu viesnīcai "Radisson Blu" Mali galvaspilsētā Bamako, kurā tika nogalināti vismaz 27 cilvēki. AQIM līderis Abdelmaliks Drukdels 3.decembrī paziņoja, ka "Al Murabitun" ir pievienojies viņa vadītajai organizācijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!