Foto: AFP/Scanpix
Teroristiskais grupējums 'Al Qaeda' nolēmis savās rindās iesaistīt "jauniesaucamos", izmantojot viņiem pievilcīgu veidu – multiplikāciju. Kaujinieki sākuši veidot multiplikācijas filmu par svētā kara (džihāda) kaujinieku piedzīvojumiem. Ekspertu domas dalās par šī paņēmiena iedarbīgumu, ziņo BBC.

Londonas Pretekstrēmisma centrs "Qulliam" ziņo, ka atsevišķi multiplikācijas filmas kadri ir ievietoti vienā no islāmistu interneta lapām. Multiplikācijas filma ir "aizraujošs stāsts par to, kas tieši nodeva islāmu un pravieti".

"Filmas mērķis ir pārliecināt jaunatni sekot džihāda kaujinieku pēdās. Filmā ir gan uz reāliem notikumiem balstīti kadri, gan arī skati par modžahedu varonīgām uzvarām pravieša [Arābijas] pussalā. Runa ir par bruņotām sadursmēm un slepkavībām," raksta BBC. Autors uzskata, ka filma ir "alternatīva tai ellei, ko mūsdienu bērniem piedāvā televīzija".

Centra "Qulliam" eksperts un bijušais  islāma radikālis Nomans Benotmans vērš uzmanību uz to, ka "Al-Qaeda" "izmanto jaunas metodes, lai padarītu terorismu pievilcīgu jauniešu un bērnu vidū". Taču viņš uzskata, ka šī filma var novest pie pretējiem rezultātiem. "Daudzas musulmaņu ģimenes šādu filmu uzskatīs par mēģinājumu šķelt ģimeni un mazināt vecāku autoritāti," uzskata Benotmans.

Viņš uzskata, ka tas liecina par "Al Qaeda" ietekmes mazināšanos, kas "liek ķerties pie šāda veida trikiem".

ASV valdības padomnieks cīņas pret terorismu jautājumos un radikālā islāma speciālists Vils Makants šaubās, vai kāds tiešām veido šādu filmu. "Bet, ja tā tomēr ir taisnība, un filma ir līdzīga internetā redzamajiem kadriem, tad tas liecina, ka "Al Qaeda" pielieto aizvien izsmalcinātākas metodes jauniešu vervēšanai," viņš uzskata. "Viņiem atlicis vēl tikai sākt izlaist rotaļlietas," piebilda Makants.

Kā ziņots, notikuši jau vairāki spridzinātāju pašnāvnieku uzbrukumi, kuros sprāgstvielu jostas bija apvilkuši mazi bērni un pusaudži.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!