Alabama kopš pirmdienas, 9. februāra, kļuvusi par 37. ASV štatu, kurā legalizētas viendzimuma laulības, raksta "New York Times".

Štata Augstākās tiesas priekšsēdētājs Rojs Mūrs gan centies šādu likuma izmaiņu pasludināšanu pārtraukt, taču viņam tas nav izdevies. Viens no štata tiesnešiem Alans Kings, kurš iestājies pret likuma izmaiņām, norāda, ka viendzimuma laulības esot pretrunā ar ASV konstitūciju.

Tomēr lielākā daļa štata tiesnešu jauno likumu ir pieņēmuši - augstākās tiesas tiesnešiem izsūtīto direktīvu nereģistrēt viendzimuma laulību apliecības tie vienkārši ignorējuši.

Jau pirmajā dienā divi sieviešu pāri saņēmuši laulību apliecības, apliecinot pirmās Alabamas štatā likumīgi noslēgtās viendzimuma pāru laulības.

Medijs atzīmē, ka viendzimuma laulības atzītas arī vienpadsmit Eiropas valstīs - Beļģijā, Dānijā, Francijā, Islandē, Luksemburgā, Nīderlandē, Norvēģijā, Portugālē, Spānijā, Zviedrijā un Apvienotajā Karalistē.

Tikmēr pagājušajā nedēļas nogalē Slovākijā notikušais referendums par šo jautājumu uzskatāms par izgāzušos - balsotāju aktivitāte bija ļoti zema (21,4%), turklāt lielākā daļa balsotāju bija pret viendzimuma pāru tiesību paplašināšanu.

Referendumā Slovākijā cilvēki bija aicināti balsot pret viendzimuma pāru laulībām, tiesībām tiem adoptēt bērnus, kā arī pret dzimumaudzināšanu skolās. Lai referendumu uzskatītu par saistošu, tajā bija jāpiedalās vismaz 50% balstiesīgo, tāpēc tam nav juridiska spēka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!