Aļaskai draud jauna naftas katastrofa, kad svarīgā jūras dabas liegumā dienvidrietumos no Ankoridžas pārlūza kravas kuģis.
Aļaskas Vides saglabāšanas departamenta amatpersonas sestdien paziņoja, ka pagaidām nav skaidrs, cik daudz no 483 tūkstošiem galonu mazuta un 21 tūkstoša galonu dīzeļdegvielas ir izplūduši.

Malaizijā reģistrētais kuģis "Selendang Ayu", kas veda sojas pupu kravu, otrdien pārlūza uz pusēm aptuveni 500 metrus no Unalaskas salas, un no tā izplūda degviela, izveidojot 4 kilometrus lielu naftas plankumu. Šajā rajonā, kas atrodas aptuveni 1300 kilometrus uz dienvidrietumiem no Ankoridžas, dzīvo jūras lauvas, roņi, jūras ūdri, krabji un ātes un atrodas brūnaļģu lauki.

Divdesmit apkalpes locekļi tika izglābti ar helikopteriem, bet sešus jūrniekus uzskata par bez vēsts pazudušiem.

Laikraksts "The Anchorage Daily News" raksturo šo incidentu kā lielāko degvielas izplūdi jūrā kopš tankkuģa "Exxon Valdez" katastrofas 1989.gadā, kad jūrā izplūda 41 miljons litru naftas. Tika piesārņoti lieli ūdens klajumi, un gāja boja daudz putnu un jūras dzīvnieku. Minētā naftas noplūde bija lielākā ASV vēsturē.

ASV krasta apsardzes kuģi norobežojuši naftas plankumu, lai neļautu tam plesties plašumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!