Albānija drīzumā pieteiksies uzņemšanai Eiropas Savienībā (ES), lai arī Brisele ieteikusi tai vispirms jūnijā sarīkot brīvas un godīgas vēlēšanas, pirmdien paziņoja ārlietu ministrs Lulzims Baša.
"Premjerministrs Sali Beriša ļoti drīz iesniegs pieteikumu ES kandidātvalsts statusam," priekšvēlēšanu pasākumā paziņoja Baša.

Valdības amatpersona sacīja, ka aprīļa pēdējās dienas minētas kā iespējamais pieteikuma iesniegšanas laiks, taču konkrēts datums vēl nav noteikts.

Baša norādīja, ka albāņi varēs baudīt bezvīzu ceļošanu uz ES un apsolīja esošo vīzu prasību atcelšanu 12 mēnešu laikā.

ES paplašināšanās komisārs Olli Rēns paziņojis, ka Albānijai vispirms jānodrošina 28.jūnijā paredzēto parlamenta vēlēšanu kvalitāte atbilstoši starptautiskajiem standartiem, pirms tā sper soli garajā ceļā uz uzņemšanu ES.

ES prezidējošās valsts Čehijas ārlietu ministrs Karels Švarcenbergs sākotnēji bija atzinīgi novērtējis Albānijas iespējamo lūgumu uzņemt to blokā, taču vēlāk paziņoja, ka pašlaik nav īstais laiks, jo ES saskaras ar daudzām ekonomiskās krīzes izraisītām problēmām.

Kaimiņvalsts Melnkalne pieteikumu uzņemšanai ES iesniedza decembrī, savukārt citas reģiona valstis Serbija un Bosnija paziņojušas, ka to izdarīs šogad.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!