Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Albānija trešdien sarāvusi diplomātiskās attiecības ar Irānu, tādējādi reaģējot uz vasarā notikušo masīvo Teherānas organizētu kiberuzbrukumu, paziņojis premjerministrs Edi Rama.

Viņš piebildis, ka Ministru padomes lēmums par diplomātisko attiecību saraušanu ar Teherānu stājas spēkā nekavējoties.

Rama apsūdzējis Teherānu, ka tā organizējusi 15. jūlijā notikušo kiberuzbrukumu Albānijas valsts iestādēm nolūkā paralizēt sabiedrisko pakalpojumu sniegšanu un iegūt savā rīcībā valdības datorsistēmu datus.

"Minētais uzbrukums nesasniedza tā mērķus. Salīdzinājumā ar agresora nolūkiem nodarītie zaudējumi atzīstami ar minimāliem. Visu sistēmu darbība pilnībā atjaunota, un nav notikusi neatgriezeniska datu noplūde," piebildis Rama.

Viņš pavēstījis, ka irāņu diplomātiem un Irānas pārstāvniecību personālam dotas 24 stundas, lai atstātu Albāniju.

Tirānas un Teherānas attiecības ir saspīlētas jau gadiem, jo Albānija devusi patvērumu savā teritorijā irāņu opozīcijas grupējumam Irānas Tautas modžahedi (MEK).

Pēc Vašingtonas un ANO lūguma Albānija 2013. gadā piekrita uzņemt aptuveni 3000 irāņu trimdas grupējuma biedrus.

1979. gadā MEK atbalstīja ājatollas Rūhollāha Homeinī vadīto Islāma revolūciju, kuras rezultātā tika gāzts Irānas šahs, taču drīz vien grupējums nonāca konfliktā ar jaunizveidotajām islāmistu varasiestādēm un iesaistījās cīņā par režīma gāšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!