Albānijas parlaments trešdien nobalsojis par prezidenta Ilira Metas atcelšanu no amata, inkriminējot viņam izteikumus, ka valdošā partija uzkurina vardarbību un pārkāpj konstitūciju.

No 140 parlamenta deputātiem par Metas atcelšanu no amata gadu pirms viņa termiņa beigām balsoja 104.

Parlaments par prezidenta atcelšanu nobalsojis pirmo reizi kopš 1991.gada, kad valstī tika ieviesta daudzpartiju sistēma.

Parlamenta balsojumu vēl jāapstiprina Konstitucionālajai tiesai, kurai par to jāizlemj trīs mēnešu laikā.

Valdošā Sociālistu partija, kas aprīlī notikušajās parlamenta vēlēšanās atkal guva uzvaru, apsūdz Metu vardarbības veicināšanā, pirms vēlēšanām pieslejoties opozīcijai un apgalvojot, ka vēlēšanu rezultāti tiks viltoti.

Četras dienas pirms vēlēšanām apšaudē starp divu lielāko partiju - sociālistu un opozīcijā esošo demokrātu - atbalstītājiem viens cilvēks tika nogalināts, bet četri guva ievainojumus.

Meta, kurš agrāk vadīja opozīcijā esošo nelielo Sociālistisko integrācijas kustību, noliedzis jebkādu savu vainu un apsūdzējis sociālistus politiskās atriebības organizēšanā.

Pagaidām Meta parlamenta balsojumu nav komentējis, taču iepriekš viņš izteicies, ka tam nepakļausies.

Arī premjerministrs Edi Rama, kas savulaik bijis Metas līdzgaitnieks, paziņojis, ka viņam laiks amatu atstāt.

"Ilirs Meta pārkāpis svarīgo robežu, kas mūsu demokrātijā nosaka varu dalījumu," pirms balsojuma norādīja Rama. "Albānija vairs nevar ar viņu samierināties."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!