Foto: Reuters/Scanpix

Serbijas premjerministram Aleksandram Vučičam pirmdien Belgradā uzņemot savu Albānijas kolēģi Edi Ramu, abu valstu domstarpības Kosovas jautājumā izvērtās atklātā publiskā konfliktā.

Šī ir pirmā kāda Albānijas līdera vizīte Serbijā pēdējo 68 gadu laikā.

Preses konferences laikā Rama aicināja Serbijai atzīt "neatgriezenisko realitāti" un Kosovas neatkarību, uz ko Vučičs reaģēja ar neslēptu aizkaitinājumu.

Belgrada ilgstoši atsakās atzīt pamatā albāņu apdzīvoto bijušo Serbijas provinci Kosovu, kas 2008.gadā pasludināja neatkarību.

"Man viņam ir jāatbild, jo es nevienam neļaušu Belgradā pazemot Serbiju. Pēc konstitūcijas Kosova ir daļa no Serbijas, tai nav nekāda sakara ar Albāniju un nekad arī nebūs," norādījis Vučičs.

Viņš uzsvēra, ka Kosovas jautājums nav bijis paredzēts sarunu plānā un tas netika apspriests abu līderu tikšanās laikā pirms preses konferences.

Savukārt Rama žurnālistiem paziņoja, ka abām pusēm ir atšķirīga nostāja Kosovas jautājumā, bet "ir tikai viena realitāte - neatkarīgu Kosovu atzinušas 108 pasaules valstis".

"Neatkarīga Kosova Balkānus ir padarījusi daudz stabilākus un mierīgākus," piebilda Rama, aicinot respektēt arī 60 000 lielās etnisko albāņu minoritātes tiesības Serbijas dienvidu Preševo ielejā.

Rama noliedza, ka ar saviem komentāriem vēlējies izprovocēt Serbijas līdera dusmas, jo "Kosova ir realitāte un, jo ātrāk mēs to atzīsim, jo ātrāk varēsim tikt tam pāri".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!