Piektdien opozīcijas kaujinieku un civiliedzīvotāju evakuācija apturēta pēc tam, kad autobusu un automašīnu kolonnai uzbrukuši šiītu karavīri un valdības kontrolētajā teritorijā dzīvojošie, gūstā saņemot aptuveni 800 cilvēku, sociālajos tīklos vēsta aculiecinieki.

Savukārt Sīrijas mediji apgalvo, ka opozīcijas kaujinieki kādā kontrolpunktā atklājuši uguni, kā dēļ Sīrijas spēki slēguši ceļu. Tāpat Sīrijas puse izvirzījusi ultimātu, pieprasot iedzīvotāju evakuāciju no opozīcijas ielenktajām Idlibas reģiona pilsētām.

Kopš agra ceturtdienas rīta no Sīrijas armijas ielenktajiem Alepo pilsētas austrumu rajoniem, kuri joprojām atrodas opozīcijas kontrolē, Krievijas armijas uzraudzībā īstenota vairāku tūkstošu civiliedzīvotāju un opozīcijas kaujinieku evakuācija.

Piektdienas rīta pusē ielenkto rajonu iedzīvotājiem dota atļauja evakuēties ne tikai ar valdības nodrošinātajiem autobusiem, bet arī privātajās automašīnās. Tiek ziņots, ka par spīti Krievijas armijas nodrošinātajai apsardzei tām, braucot caur Sīrijas valdības kontrolēto teritoriju, uzbrukuši gan šiītu karavīri, gan civiliedzīvotāji.

Savukārt vēlāk Sīrijas valdība paziņoja, ka evakuācijas ceļš tiek slēgts un kolonna apturēta nemiernieku uzsāktas apšaudes dēļ. Valdības spēku buldozeri tūlītēji arī nosprostojuši evakuācijas ceļu.

Sociālajos tīklos tiek ziņots, ka Krievijas karavīri atvairījuši šiītu kaujinieku uzbrukumu, neprecizējot, vai konvojam uzbrukuši Sīrijas karavīri vai Irānas balstīto grupējumu kaujinieki. Krievijas nodrošinātā eskorta pavadībā kolonnai paredzēts atgriezties ielenktajos Alepo austrumu rajonos.

Savukārt starptautisko palīdzības organizāciju, tostarp "Sarkanā pusmēneša" un Pasaules Veselības organizācijas darbiniekiem likts atstāt pilsētu ar visām automašīnām.

Līdz šim vairāk nekā diennakti ilgušās evakuācijas laikā no ielenktajiem rajoniem izbraukušas septiņas autobusu kolonnas ar aptuveni 8000 tūkstošiem cilvēku, vēsta Turcijas mediji. Evakuēto vidū ir gan kaujinieki, gan civiliedzīvotāji, kuri atbalsta opozīcijas spēkus, kā arī liels skaits smagajā pilsētas bombardēšanā ievainoto.

Vienīgais incidents līdz šim, kas uz pus dienu aizturēja evakuāciju, līdz šim fiksēts ceturtdienas rītā, pirmajam konvojam pametot ielenktos pilsētas rajonus. Irānas atbalstītie kaujinieki atklāja uguni pa kādu autobusu, nogalinot vienu, bet ievainojot četrus cilvēkus. Savukārt pēcpusdienā cilvēku evakuācija atsākta un turpinājusies visu nakti bez problēmām.

Turcija, kura iesaistījusies pārrunās par evakuācijas nodrošināšanu, iepriekš ziņoja, ka visu kaujinieku un civiliedzīvotāju pārvešanai varētu būt nepieciešamas divas līdz trīs dienas. Nav zināms, par cik cilvēku evakuāciju ir runa, bet līdz šim vairākkārt izskanējis, ka opozīcijas kontrolētajās teritorijās ir līdz pat 50 000 cilvēku.

Evakuētie tiek vesti uz aptuveni 11 kilometrus attālo Han Tumanas pilsētu, Alepo provincē, kura atrodas opozīcijas kontrolē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!