Foto: AFP/Scanpix
Panākta vienošanās par cilvēku evakuāciju no diviem nemiernieku aplenktajiem Sīrijas ziemeļrietumu šiītu ciematiem, kas varētu pavērt ceļu tam, lai tiktu atsākta kaujinieku un civilistu evakuācija no Alepo austrumiem, pavēstīja Lielbritānijā bāzētā sīriešu aktīvistu organizācija "Syrian Observatory for Human Rights".

Aptuveni 4000 cilvēku, arī ievainoto, evakuācija no Idlibas provinces Fuas un Kfarjas ciematiem varētu sākties jau sestdien, norādīja aktīvisti.

Alepo austrumu evakuācijas operācija tika apturēta piektdien, pēc tam kad līdzās frontes līnijai pie evakuācijas autobusiem izraisījās apšaude.

Krievijas Aizsardzības ministrija piektdien paziņoja, ka tā ir "pabeigusi" nemiernieku un viņu ģimenes locekļu evakuāciju no bruņotās opozīcijas kontrolētajiem Alepo austrumu rajoniem un ka tur šobrīd palikuši vienīgi "radikālie un nesamierināmie" kaujinieki.

Vēlāk Sīrijas un Turcijas pārstāvji gan norādīja, ka operācija ir tikai apturēta, nevis pabeigta.

Damaskas pārstāvji arī skaidroja, ka Alepo operācijas apturēšanas galvenais iemesls bijis tas, ka nemiernieki neļauj veikt evakuāciju no diviem valdības atbalstītāju Idlibas provinces ciematiem.

Nemiernieku kontrolē Alepo austrumos šobrīd atrodas vien divi kvadrātkilometri jeb 2% no agrāk kontrolētajiem rajoniem.

Atbilstoši dažādām aplēsēm nemiernieku kvartālos Alepo varētu būt no 15 000 līdz 40 000 civilistu, kā arī 6000 kaujinieku.

Ceturtdien un piektdien no nemiernieku kvartāliem evakuēti 9000 līdz 9500 cilvēku. Krievija norāda, ka evakuēto vidū bijuši 4500 kaujinieku.

Alepo austrumdaļa nemiernieku rokās nonāca 2012.gadā, bet 22.septembrī sākās režīma spēku operācija tās atgūšanai, ko atbalstīja arī Krievijas kara aviācija.

Krievija Rietumu pārmetumus par piedalīšanos Alepo operācijā noraidījusi un uzsver, ka viens no nemiernieku grupējumiem, pret kuriem šajā pilsētā izvērsts uzbrukums, ir ANO teroristu organizāciju sarakstā iekļautais džihādistu grupējums "Al Nusra".

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011.gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem.

Atbilstoši jaunākajām sīriešu aktīvistu aplēsēm karā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 300 000 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!