Foto: AFP/Scanpix

Sīvas kaujas notiek Sīrijas stratēģiski svarīgajā Alepo pilsētā, dienu pēc tam, kad nemiernieki paziņojuši par ”izšķirošās” kaujas sākumu, atsaucoties uz pienākošo informāciju, vēsta raidsabiedrība BBC.

Gan aktīvisti, gan pilsētas iedzīvotāji stāsta, ka sadursmes notiek vēl nepieredzētā apmērā. Nemiernieki uzbrūkot valdības armijas pozīcijām vairākās frontēs. Kaujas esot pārņēmušas arī iepriekš mierīgus pilsētas rajonus.

"Brīvās Sīrijas armijas" aicinājums uz cīņu izziņots no mošejām ceturtdien ap četriem pēcpusdienā, stāsta aktīvisti. "Mēs vēlējāmies pārsteigt Sīrijas armiju, kura sāka lēni virzīties dienvidu rajonu virzienā," laikrakstam "The Guardian" pastāstīja nemiernieku Tavidas Brigādes komandieris Baširs al Hadži.


Tavidas Brigādē ir 6000 kaujinieku, bet kaujā piedalās vēl citi nemiernieku grupējumi. Hadži norādījis, ka šīs cīņas mērķis nav atbrīvot visu pilsētu, bet gan lielāko tās daļu un iegūt kontroli pār maksimāli vairāk rajoniem.

Nemiernieku paziņojumi nav uzreiz pārbaudāmi, bet aktīvisti un iedzīvotāji ziņo, ka cīņas nerimstas jau kopš ceturtdienas nakts un ka tās notiek vairākās pilsētas vietās, lai gan parasti sadursmes notikušas viena vai divu kvartālu ietvaros, vēsta BBC.

Jau vēstīts, ka nemiernieku un režīma spēku cīņās Alepo pilsētā sākušās jau jūlijā. Režīma spēki ziņoja par kontroles pārņemšanu stratēģiski svarīgos pilsētas rajonos, bet nemiernieki bieži šīs ziņas noraidīja, un abas puses sniedza pretrunīgu informāciju par panākumiem pilsētā.

Alepo ir valsts ekonomiskais centrs, kas atrodas nozīmīgu ceļu krustpunktā un Turcijas robežas tuvumā. Nemierniekiem, iegūstot kontroli pār pilsētu, būtu brīvs ceļš ieroču un citu rezervju piegādei no Turcijas. Tāpēc kontrole pār pilsētu ir stratēģiski svarīga abām karojošajām pusēm.


Sīrijas konflikts turpinās jau kopš 2011. gada marta. Tautas sacelšanās pret valdošos iekārtu pāraugusi bruņotā nemiernieku un prezidenta Bašara al Asada režīma cīņā. Saskaņā ar ANO datiem, konfliktā gājuši bojā jau vairāk nekā 20 000 cilvēku, pārsvarā civiliedzīvotāji.

Kopš sacelšanās sākuma ANO Drošības padome ir mēģinājusi atrast veidus, kā atrisināt konfliktu. Tomēr pieņemt stingras sankcijas pret Asada režīmu Drošības padomei tā arī nav izdevies, jo jau trīs reizes ANO rezolūcijasSīrijas jautājumos bloķēja Krievija un Ķīna. Pēc sava piedāvātā miera plāna izgāšanās, kurš paredzēja vardarbības pārtraukšanu un sarunu sākšanu starp opozīciju un valdību, savu amatu pameta  ANO un Arābu līgas īpašais sūtnis Sīrijas jautājumos Kofi Annans.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!