Desmitiem tūkstoši sīriešu pēdējās trīs dienās ir pametuši teritorijas ap lielo Sīrijas ziemeļrietumu pilsētu Alepo, kur pret nemiernieku kontrolētajiem rajoniem plašu sauszemes ofensīvu ir sākuši Krievijas uzlidojumu atbalstītie valdības spēki, vēsta raidsabiedrība BBC.

Vairāki ciemi uz dienvidiem no pilsētas ir kļuvuši pilnīgi tukši, BBC atklāja Sīrijas medicīnisko palīdzības organizāciju apvienības vadītājs Zaiduns al Zoabi.

Apmeklējot šīs teritorijas, viņš redzējis tūkstošiem bēgošu cilvēku, kuriem ceļā nav pieejamas ne teltis, ne cits patvērums, ne medicīniskā palīdzība. Alepo lauku apkārtnē pārvietojoties vismaz 70 000 cilvēku.

"Bombardēšana ir ļoti sīva. Debesis bija pilnas ar iznīcinātājiem, ar helikopteriem, un cilvēki ir ļoti nobiedēti. Viņi ir nobiedēti līdz nāvei," BBC citē mediķi.

Valdības spēki kopā ar Irānas karavīriem un Libānas grupējuma "Hezbollah" kaujiniekiem ir pārņēmuši savā kontrolē trīs pakalnus Alepo apkārtnē, ziņo Londonā bāzētā "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija".

Rietumu atbalstītie opozīcijas "Brīvās Sīrijas armijas" kaujinieki aģentūrai "Reuters" atklāja, ka kopš uzbrukuma sākuma ir saņēmuši ASV ražotas prettanku raķetes, taču ar to nepietiekot, lai uzbrukumu varētu apturēt.

Valdības spēki, šķiet, mēģina virzīties uz šoseju, kas savieno Alepo ar Latākijas un Hamas provincēm, uzskata nemiernieki.

Alepo pirms kara bija Sīrijas industriālais un komerciālais centrs. Pilsētu, kura atrodas aptuveni 50 kilometrus no Turcijas robežas, jau kopš 2012. gada daļēji kontrolē nemiernieki un valdības spēki. Alepo rietumu daļā atrodas valdības spēki, bet austrumus notur nemiernieku grupas.

Ofensīva Alepo apkārtnē, kā arī "Islāma valsts" (IS) uzbrukumi var izraisīt jaunu migrācijas vilni, svētdien brīdināja Turcijas premjerministrs Ahmets Davutoglu.

Kopš kara sākuma savas mājas ir pametuši aptuveni 11 miljoni sīriešu, vairāk nekā četri miljoni no tiem ir pametuši valsti un arvien lielāks skaits bēgļu ierodas Eiropā.

Sīrijas valdības spēki Alepo austrumu nomalēs pirmdien iesaistījās kaujās arī ar "Islāma valsts" kaujiniekiem, tāpat pret grupējumu cīņas notiek austrumu pilsētā Deir ez Zorā un Hamas provinces austrumos, skaidro BBC.

Krievija apgalvo, ka šajos rajonos gaisa uzbrukumos ir iznīcinājusi svarīgus IS komandcentrus, bunkurus un ieroču noliktavas.

Sīrijas prezidentam Bašaram al Asadam lojālo spēku ofensīva Alepo apkārtnē ir pēdējais no vismaz četriem nozīmīgiem uzbrukumiem, ko režīma spēki pēdējo divu nedēļu laikā sākuši ar Krievijas gaisa atbalstu.

Bez Alepo, ofensīvas notiek arī pret nemiernieku kontrolētām teritorijām uz ziemeļiem no Homsas un Hamas pilsētām, kā arī piekrastes provinces Latākijas ziemeļos. Vairumu šo stratēģiski nozīmīgo teritoriju šogad pārņēma nemiernieku grupas, kas nav saistītas ar teroristu organizāciju "Islāma valsts" (IS), norāda BBC.

Nemiernieku panākumi ir pamudinājuši Krieviju septembrī sākt uzlidojumus, lai palīdzētu sava sabiedrotā Asada spēkiem, skaidro raidorganizācija. Tāpat tiek ziņots, ka simtiem karavīru palīgā Asadam nosūtījusi Irāna.

Sīrijā karš notiek kopš 2011. gada, kad pret autoritārā prezidenta Bašara al Asada režīmu vērsti tautas protesti pārauga vardarbībā.

Tagad konflikts ir izvērties kompleksā vairāku fronšu karā starp režīmu, džihādistiem, nemierniekiem, kas vēlas Asada gāšanu, kurdiem un ASV vadīto koalīciju, kas rīko gaisa triecienus pret grupējuma "Islāma valsts" pozīcijām.

Kopš 30. septembra ar gaisa triecieniem Bašara al Asada režīma atbalstam iesaistījusies arī Krievija, draudot ieilgušo konfliktu vēl vairāk padziļināt, kā arī radot domstarpības ar ASV un citām reģiona valstīm, kuras atbalsta Asada opozīcijas spēkus.

Vairāk nekā 250 000 cilvēku ir gājuši bojā un miljons ievainoti. 11 miljoni pametuši savas mājas, no tiem vairāk nekā četri miljoni devušies uz ārzemēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!