Alpīnisti no Japānas, Nepālas un Dienvidkorejas ar 200 tukšiem plastikāta maisiem kāps Everesta virsotnē pa ziemeļu nogāzi, lai savāktu iepriekšējo ekspedīciju atstātos atkritumus, svētdien paziņoja alpīnistu grupas vadītājs.
"Mēs plānojam savākt no 2,5 līdz trim tonnām atkritumu," Kens Noguči no Japānas sacīja aģentūrai "Reuters".

Viņš informēja, ka kalnākāpēji - divi japāņi, viens dienvidkorejietis un 30 nepālieši - atstās Lhasu Tibetā nākamnedēļ un plāno sasniegt bāzes nometni Everesta kalna ziemeļu nogāzē 8850 metru augstumā 11.aprīlī.

Noguči pastāstīja, ka īstie tīrīšanas darbi varētu sākties maijā starp zemāko bāzes nometni 6400 metru augstumā un 8300 metru augstuma, kur kalnākāpēji parasti veido pēdējo nometni, pirms sasniedz virsotni.

Noguči, kurš uzkāpa Everestā 1999.gadā, sacīja, ka pasaules augstākā virsotne ir ļoti piesārņota, un nosauca to par "pasaules augstāko atkritumu izgāztuvi".

Pēc viņa aplēsēm, iepriekšējo ekspedīciju dalībnieki ir atstājuši aiz sevis apmēram 100 tonnas atkritumu - skābekļa balonus, virves, plastmasas maisus, skārda kārbas, virvju kāpnes, teltis un, protams, izkārnījumus.

Noguči vadītie kalnākāpēji gatavojas 700 kilogramus atkritumu nogādāt Japānā un 400 kilogramus Dienvidkorejā publiskai apskatei, lai liktu cilvēkiem apzināties vides piesārņotību.

Pagājušajā gadā Noguči Everestā savāca 1,5 tonnas atkritumu un gatavojas līdzīgam pasākumam no kalna Nepālas puses nākamgad.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!