Foto: AP/Scanpix
Pavisam 37 ārzemnieki un viens alžīrietis gājuši bojā ķīlnieku krīzē gāzes ieguves kompleksā Alžīrijā, ķīlnieku sagrābšanu vadījis kanādiešu kaujinieks, pirmdien paziņoja Alžirijas premjerministrs Abdelmaleks Sellals. Par to vēsta aģentūra "Reuters".

Ministrs arī paziņoja, ka Alžīrijas armijas uzbrukumā objektam nogalināti 29 islāmisti, bet trīs sagūstīti dzīvi. Pirms tam avoti Alžīrijas drošības iestādēs "Reuters" atklāja, ka pie divu kaujinieku līķiem atrastie dokumenti liecina, ka viņi ir bijuši kanādieši.

"Starp kaujiniekiem bija kanādietis. Viņš koordinēja uzbrukumu," preses konferencē atklāja Sellals. Viņš arī attaisnoja karavīru uzbrukumu teroristiem, norādot, ka uzbrucēji draudēja uzspridzināt gāzes iekārtas. Tāpat islāmisti vairākus ķīlniekus esot nogalinājuši ar šāvienu galvā.

Četras dienas ilgusī ķīlnieku krīze In Amenesas gāzes atradnē beidzās nedēļas nogalē, kad Alžīrijas karavīri ieņēma gāzes atradni. Vēl pieci ķīlnieki joprojām nav atrasti, norāda raidsabiedrība BBC.

Japāna pirmdien apstiprināja, ka septiņi tās pilsoņi ir nogalināti, bet trīs ir pazuduši. ASV informēja, ka starp bojāgājušajiem ir trīs amerikāņi, bet septiņi tautieši ir izdzīvojuši. Lielbritānija ziņo par trīs bojāgājušiem saviem pilsoņiem, bet vēl trīs ir pazuduši. Nogalināto ārzemnieku vidū ir arī Norvēģijas, Rumānijas, Malaizijas un Filipīnu pilsoņi, norāda BBC.

Gandrīz 700 alžīriešiem un vairāk nekā 100 ārzemniekiem izdevās izkļūt brīvībā, lielākajai daļai ceturtdien, pēc tam, kad karavīri padzina kaujiniekus no kompleksa dzīvojamās zonas. Informācija par ķīlnieku krīzi, bojāgājušo un atbrīvoto skaitu visas šīs dienas bija neskaidra un dažādu avotu sniegtā informācija atšķīrās.

Premjerministrs norādīja, ka teroristi iekļuva valstī no Mali. Grupējumā bija kaujinieki no Alžīrijas, Mali, Ēģiptes, Tunisijas, Nigēras, Mauritānijas un Kanādas.

Kaujinieki paziņojam, ka ķīlniekus sagrābuši atriebībā par Francijas janvārī sākto operāciju pret Mali islāmistiem. Tomēr Sellals uzsver, ka ķīlnieku sagrābšanu grupējums plānojis jau vismaz divus mēnešus.

Saskaņā ar Alžīrijas amatpersonu teikto ķīlnieku sagrābšanu gāzes atradnē vadīja kaujinieku līderis Mohtars Belmohtars, kurš līdz pagājušā gada beigām bijis komandieris grupējumā ""Al Qaeda" islāma Magrebā", bet pēc tam izveidojis savu bruņotu grupējumu.

Jau vēstīts, ka bruņoti uzbrucēji 16. janvārī sagrāba ķīlniekus, kuru skaitā arī ārzemnieki, In Amenesas gāzes atradnē Alžirijā, netālu no Lībijas robežas. Pirms ķīlnieku sagrābšanas kaujinieki nogalināja vienu Lielbritānijas un vienu Alžīrijas pilsoni.

In Amenasas gāzes atradni, kas atrodas pie Lībijas robežas, pārvalda Lielbritānijas kompānija BP, Norvēģijas uzņēmums "Statoil" un Alžīrijas valsts uzņēmums "Sonatrach". Pēc uzbrukuma gāzes ieguva šajā atradnē tika pārtraukta.

Islāmisti sākumā mēģināja uzbrukt autobusam, kas devās uz Inamenasas lidostu, taču viņus atvairīja apsargi. Pēc tam kaujinieki devās uz atradnes darbinieku dzīvojamām ēkām, kur saņēma ķīlniekus.

Lībijas ārlietu ministrs paziņoja, ka Lībija ir slēgusi atradnes tuvumā esošās robežpārejas un Ārlietu ministrija sazinās ar diplomātiem no valstīm, kuru pilsoņi ir ķīlnieki.

Atbildību par uzbrukumu uzņēmās divi Belmohtara vadīti grupējumi - "Haleda Abulabasa brigāde" un "Ar asinīm parakstījies bataljons".

Islāmisti apgalvoja, ka ieradušies no Mali un šādi viņi rīkojušies, lai atriebtos Alžīrijai par to, ka tā atļāvusi izmantot savu gaisa telpu Francijas iznīcinātājiem, kas dod triecienus islāmistiem Mali ziemeļos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!