Foto: Reuters/Scanpix

Irāna "nekādos apstākļos" neiesaistīsies sarunās ar Savienotajām Valstīm, kamēr netiks respektētas Irānas tiesības, paziņojusi augsta ranga amatpersona.

"Mēs esam izteikušies skaidri (..), kamēr mūsu valsts tiesības netiks ievērotas, kamēr vārdi nepārvērtīsies darbos, mūsu ceļš paliks nemainīgs," paziņojis Irānas Augstākās nacionālās padomes preses pārstāvis Kejvans Hosravi.

"Sarunas nenotiks nekādos apstākļos," viņa sacīto citē Irānas oficiālā ziņu aģentūra IRNA.

Hosravi norādījis, ka pēdējā laikā Irānā biežāk ierodas ārvalstu delegācijas, taču lielākā daļa no tām runā ASV vārdā.

Viņš piebildis, ka Teherāna visos gadījumos parādījusi Irānas spēku, saprātu un pretestību saskaņā ar savu politiku.

Pirmdien Irānā ieradās Omānas ārlietu ministrs, bet ceturtdien - Vācijas Ārlietu ministrijas politiskais direktors Jenss Plotners.

Omānai bija nozīmīga loma Irānas un ASV pārstāvju sarunu noorganizēšanā, kas galu galā noveda pie Irānas un pasaules lielvaru kodolvienošanās 2015. gadā.

Taču ASV prezidents Donalds Tramps pagājušā gada maijā izstājās no vienošanās un atjaunoja sankcijas, kas bija atceltas vienošanās ietvaros.

Attiecības starp ASV un Irānu vēl vairāk saasinājušās pēdējās nedēļās.

Irānas prezidents Hasans Ruhani ir paziņojis, ka Irāna pārtrauks ievērot atsevišķus kodolvienošanās aspektus, ja pārējās rietumvalstis, kas parakstījušas vienošanos, nenodrošinās solīto sankciju atcelšanu.

Trampa administrācija devusi rīkojumu pamest Irāku visam mazāk svarīgajam diplomātiskajam personālam, šo lēmumu pamatojot ar bažām, kas izriet no Irānas atbalstīto Irākas bruņoto grupējumu puses, un nosūtījusi uz reģionu aviācijas bāzes kuģi un bumbvedējus "B-52".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!