Foto: AFP/Scanpix/LETA

Izraēla neļaus iebraukt valstī ASV Kongresa loceklēm musulmanēm Rašidai Tlaibai un Ilhanai Omarai, ceturtdien Izraēlas valsts raidorganizācijai paziņojusi Izraēlas ārlietu ministra vietniece Cipi Hotoveli.

"Mēs neļausim iebraukt tiem, kas noliedz mūsu tiesības eksistēt pasaulē," sacīja Hotoveli.

Tlaiba un Omara ir paudušas atbalstu boikota, investīciju atsaukšanas un sankciju kustībai, kas vērsta pret Izraēlu.

Plānots, ka viņas šonedēļ ieradīsies vizītē Izraēlā un apmeklēs arī palestīniešu teritorijas.

ASV prezidents Donalds Tramps ceturtdien pirms Izraēlas lēmuma viņas neielaist izteicās, ka Izraēla "izrādītu lielu vājumu", ja atļautu abām kongresmenēm iebraukt valstī.

Tlaiba un Omara ir pirmās musulmanietes, kuras ievēlētas ASV Kongresā.

"Viņas ienīst Izraēlu un visu ebreju tautu, neko nav iespējams pateikt vai izdarīt, lai grozītu viņu prātus," tvītoja Tramps, nodēvējot šīs politiķes par apkaunojumu.

Tramps pagājušajā mēnesī izpelnījās sabiedrības nosodījumu ar tviterī paustu aicinājumu demokrātu kongresmenēm Aleksandrijai Okasio-Kortesai, Rašidai Tlaibai, Ilhanai Omarai un Ajannai Preslijai "atgriezties" dzimtenē. Šīs četras kongresmenes, no kurām tikai Omara nav dzimusi ASV, ir ar latīņamerikāņu, arābu, somāliešu un afroamerikāņu izcelsmi.

Omara ieradās ASV bērnībā kā bēgle no Somālijas, bet Tlaiba ir dzimusi Detroitā palestīniešu imigrantu ģimenē.

Kopš pievienošanās Kongresam janvārī Omara aktīvi iesaistījusies diskusijā par antisemītismu un diskrimināciju. Viņas izteikumi, ka ASV atbalstu Izraēlai motivē nauda no Izraēlu atbalstošiem lobijiem, un viņas atklātais atbalsts boikota kustībai, kas vērsta pret Izraēlu, izpelnījās asu kritiku gan ASV demokrātu, gan republikāņu pusē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!