Krievijas orbitālais komplekss "Mir" ir steidzami jālikvidē, lai tas nenogāztos uz Zemes, trešdien paziņoja Krievijas kosmosa aģentūras vadītājs Jurijs Koptjevs.
"Aparatūra stacijā "Mir" ir tādā stāvoklī, ka mums nav tiesību riskēt. Tas ir jautājums par Krievijas atbildību pret starptautisko sabiedrību," žurnālistiem Maskavā sacīja Koptjevs.

Viņš nepaskaidroja, kādēļ pirmdien uz aptuveni 20 stundām pazuda sakari ar staciju "Mir".

Radiosakari ar orbitālo kompleksu otrdien pēc vairākkārtējiem mēģinājumiem tika atjaunoti, taču speciālisti jau domāja par avārijas brigādes sūtīšanu uz "Mir", lai novērstu 140 tonnas smagā kosmiskā aparāta nogāšanos.

Kopjevs brīdināja, ka radiosakari ar staciju "Mir" atkal varētu pārtrūkt.

Krievija šomēnes nolēma, ka 27. vai 28.februārī 14 gadus vecā kosmiskā stacija tiks nogremdēta Klusajā okeānā. Koptjevs sacīja, ka valdība tuvāko dienu laikā parakstīs pavēli, apstiprinot stacijas likvidēšanas grafiku, taču piebilda, ka grafiks varētu mainīties.

"Tas, kas notika vakar un kā situācija attīstījās, varēja radīt zināmas grafika izmaiņas," paskaidroja Koptjevs.

Uz jautājumu par sarežģījumiem, kas varētu izraisīt izmaiņas stacijas likvidēšanas grafikā, viņš sacīja: "Novēlota kosmisko kravas kuģu nosūtīšana, lai ievadītu "Mir" zemākā orbītā, vai iespējama nepieciešamība veikt remontdarbus stacijā".

Šobrīd "Mir" rinķo orbītā 315 kilometru attālumā no Zemes, un paliks tur līdz 5.martam, vai, labākajā gadījumā, līdz aprīļa sākumam, kad izbeigsies degviela.

Krievijas presē ir izskanējuši dažādi minējumi par to, kādēļ pārtrūka radiosakari ar staciju "Mir". Šo versiju vidū ir saules enerģijas paneļu sabojāšanās vai ugunsgrēks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!