Foto: EPA/LETA
NATO vadītie koalīcijas spēki arī pēc 2014.gada paliks Afganistānā, intervijā izdevumam "Deutsche Welle" paziņojis alianses līdzpriekšsēdētājs Centrālās Āzijas un Kaukāza jautājumos Džeimss Apaturajs.

"Ne tikai pašā reģionā, bet arī NATO dalībvalstīm ir radies maldīgs iespaids, ka 2015.gada 1.janvārī NATO spēki pametīs Afganistānu un reģionu pametīs savā vaļā. Tā simtprocentīgi nav patiesība. Mēs neaiziesim līdz brīdim, kamēr afgāņi nebūs gatavi paši parūpēties par drošību. Mēs ieguldīsim līdzekļus, lai viņi spētu sevi aizstāvēt," sacīja NATO amatpersona.

Viņš uzsvēra, ka NATO pēc 2014.gada paliks Afganistānā "padomdevēja lomā visās nozarēs, kur mūsu palīdzība būs vajadzīga".

Apaturajs atturējās komentēt ziņas, ka Krievija ir nopietni nobažījusies par varas vakuuma izveidošanos Afganistānā un pat ir gatava nosūtīt savus robežsargus uz Tadžikistānas – Afganistānas robežu. "Tas ir Krievijas un Tadžikistānas divpusējo attiecību jautājums," uzsvēra alianses pārstāvis.

Tomēr līdzpriekšsēdētājs norādīja, ka "attiecības ar Krieviju visos jautājumos, kas skar Afganistānu, attīstās lieliski: tā ir atklāta un intensīva sadarbība". "Mēs tajā saskatām abpusēju izdevīgumu," sacīja Apaturajs.

Militārajās operācijās Afganistānā piedalās daudznacionāks antiteroristiskās koalīcijas kontingents, ko vada ASV bruņoto spēku pārstāvji, kā arī ISAF kontingents NATO vadībā, kurā dien arī Latvijas karavīri. Oficiāli tiek uzskatīts, ka abu kontingentu galvenais uzdevums ir atrast un iznīcināt teroristiskās organizācijas "Taleban" un "Al Qaeda" kaujiniekus.

Operācija Afganistānā tika uzsākta pēc 2001.gada 11.septembra uzbrukuma Ņujorkai, kad teroristi ar divām pasažieru lidmašīnām ietriecās Pasaules tirdzniecības organizācijas debesskrāpjos, kuri pēc tam sabruka, paņemot tūkstošiem cilvēku dzīvību. Pēc mediju ziņām, 2010.gadā Afganistānā ar gājuši bojā aptuveni 720 sabiedroto karavīri.

ASV plāno līdz 2014.gada beigām nodot Afganistānas drošības kontroli vietējiem bruņotajiem spēkiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!