Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Skotijā valdošā Skotu Nacionālā partija (SNP) šobrīd nonākusi 50 gadu laikā lielākajā krīzē, intervijā Glāzgovas laikrakstam "The Herald" sacīja SNP vecākā izpildamatpersona bijušais konstitūcijas lietu ministrs Maiks Rasels.

Viņš arī atzina, ka "tieši šobrīd" Skotijai iegūt neatkarību nav iespējams.

Policijai veicot izmeklēšanu par neatkarības kampaņai paredzēto 600 000 sterliņu mārciņu iztērēšanu, likumsargi trešdien aizturēja bijušo SNP organizācijas vadītāju Pīteru Marelu.

Trešdienas vakarā Marels, bijušās Skotijas pirmās ministres Nikolas Stērdženas dzīvesbiedrs, tika atbrīvots bez apsūdzību izvirzīšanas.

Policija veica kratīšanu pāra mājā Glāzgovā, kā arī SNP galvenajā birojā Edinburgā.

Aizvadītās nedēļās SNP, kas nule kā līdera amatam izraudzījusies Humzu Jusafu, bija nogurdinošas, intervijā "The Herald" atzina Rasels.

"50 gadu gaitā, ko esmu bijis saistīts ar partiju, šī ir lielākā un sarežģītākā krīze, kāda mums ir bijusi, pavisam noteikti laikā, kad mēs esam bijuši valdībā," sacīja SNP vadītājs.

"Bet man ir pienākums pret šo partiju un Skotijas neatkarības kustību, kas ilgu laiku ir bijusi milzīga manas dzīves daļa."

"Es neuzskatu, ka neatkarība tieši šobrīd ir iegūstama, mums ir jāstrādā koordinētas kampaņas virzienā," sacīja Rasels.

"Bet man šķiet, ka tā ir sasniedzama. Mans galvenais fokuss ir vērsts uz to, kā mēs varam radīt jaunu "Jā" kampaņu, kas pieļautu atšķirīgus redzējumus, bet tiktu īstenota savstarpējas uzticības atmosfērā," sacīja SNP vecākā izpildamatpersona.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!