Interneta mazumtirdzniecības kompānija Amazon.com ir izpelnījusies kritiku par puzles pārdošanu, kurā parādītas nacistu ierīkotās Dahavas koncentrācijas nometnes krematorijas krāsnis, ziņoja Vācijas žurnāls "Spiegel".

"Tas ir īsts pliķis sejā koncentrācijas nometnes pārcietušajiem un upuru radiniekiem," teikts Vācijas konservatīvās politiķes Gerdas Haselfeltes vēstulē Amazon.com, kuru citēja "Spiegel".

Puzle, kas sastāv no 252 gabaliņiem, tiek pārdota Amazon.com Amerikas vietnē par 24,99 ASV dolāriem (13,57 latiem) vai 17,99 britu mārciņām (15,74 latiem) kā piemērota bērniem vismaz astoņu gadu vecumā. To nevar iegādāties Amazon.com Vācijas vietnē.

Šajā puzlē ir parādītas divas krāsnis vienā no abām Dahavas nometnes krematorijām, kurās sadedzināja ieslodzīto līķus.

Dahavas nometnē Otrā pasaules kara laikā bija ieslodzīti vairāk nekā 200 tūkstoši ebreju, čigānu (romu), homoseksuālistu, psihisku slimnieku, karagūstekņu un nacistu režīma politisko pretinieku. Tajā nomira no 32 līdz 43 tūkstošiem ieslodzīto līdz 1945.gada aprīlim, kad nometni atbrīvoja ASV armija.

"Dahavas memoriāls ir piemiņas vieta neskaitāmu upuru ciešanām. Pārdot šādu spēli nevar būt Amazon.com interesēs," savā vēstulē rakstīja Gerda Haselfelte, kas ir konservatīvās partijas "Kristīgi sociālā savienība" (CSU) frakcijas vadītāja Vācijas parlamenta apakšpalātā Bundestāgā.

CSU ir Vācijas kancleres Angelas Merkeles Kristīgi demokrātiskās savienības (CDU) māsaspartija Bavārijas federālajā zemē. Bijusī Dahavas nometne atrodas Bavārijas teritorijā apmēram 16 kilometrus no Minhenes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!