Foto: AP/Scanpix/LETA

Brazīlijas prezidents Žairs Bolsonaru apsūdzējis vides aizsardzības organizācijas Amazones lietus meža dedzināšanā, raksta "The Guardian".

Šomēnes daudzviet Amazones lietus mežā plosās plaši ugunsgrēki. Kopš prezidenta amatā stājies Bolsonaru, meža izciršana Amazonē ir kļuvusi izplatītāka. Prezidents arī izteicies, ka lietus meža teritoriju varētu izmantot kalnrūpniecībai, lauksaimniecībai un aizsprostu būvniecībai.

Brazīlijā šogad izcēlušies vairāk nekā 72000 ugunsgrēki, no kuriem vairāk nekā puse bijuši Amazonē. Jūlijā novērots pieaugums meža izciršanā, kam augustā sekojuši plaši ugunsgrēki, ziņo “The Guardian”. Vietējie laikraksti ziņojuši, ka zemnieki dažos no reģioniem organizē “uguns dienas”, tādējādi izmantojot pasīvāku varasiestāžu iesaistīšanos meža aizsardzībā.

Brazīlijas prezidents izpelnījies kritiku par nespēju pasargāt pasaulē lielāko tropisko lietus mežu no liesmu radītā posta. Tomēr Bolsonaru pieļāvis, ka meža ugunsgrēkus varētu būt izraisījušas nevalstiskās organizācijas, kuras vēlas apkaunot viņa administrāciju. “Jautājumā par ugunsgrēkiem Amazonē, kurus, manuprāt, uzsāka nevalstiskās organizācijas, jo tās zaudēja naudu, kāds ir mērķis? Sagādāt problēmas Brazīlijai,” izteicās Bolsonaru.

Pagājušajā nedēļā Bolsonaru pauda neapmierinātību ar Norvēģiju, kura paziņojusi, ka turpmāk vairs neinvestēs ar Amazones meža aizsardzību saistītos projektos. Norvēģija ieguldīja aptuveni 1,2 miljardus ASV dolāru Amazones fondā, taču Bolsonaru administrācija šajā fondā veikusi vairākas reformas. Viena no izmaiņām - likvidēta ir komiteja, kura izvēlējās, kurus projektus atbalstīt un kurus nē. Šo izmaiņu dēļ Norvēģija lēmusi pārtraukt finansējuma piešķiršanu fondam.

Vides aizsardzības aktīvisti apgalvojuši, ka prezidenta komentāri ir absurds mēģinājums novērst uzmanību no problēmas, ko radījusi vāja pārraudzība un klusa nelikumīgas meža izciršanas atbalstīšana. "Tos, kuri iznīcina Amazoni un ļauj turpināties meža izciršanai, iedrošinājusi Bolsonaru valdības darbība un politika," izteicies "Greenpeace Brazil" pārstāvis Daniklejs Aguiars.

Šobrīd nav skaidrs, kurus ugunsgrēkus Amazonē izraisījuši zemnieki, lai atbrīvotu zemi lauksaimniecībai un kuri ugunsgrēki izcēlušies dabisku iemeslu dēļ. Brazīlija nav vienīgā valsts, kas šogad saskārusies ar meža ugunsgrēkiem – arī Brazīlijas kaimiņvalstī Bolīvijā fiksēti plaši meža ugunsgrēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!