Foto: EPA/Scanpix/LETA

Deviņu Brazīlijas štatu gubernatori, kurus visvairāk skāris rekordlielais ugunsgrēku skaits Amazones mežos, aicina prezidentu Žairu Bolsonaru tomēr pieņem ārvalstu palīdzību mežu glābšanā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Rekordlielais meža ugunsgrēku skaits Amazones mežos, kurus uzskata par pasaules plaušām, ir radījis starptautisku satraukumu. Francijas prezidents Emanuels Makrons Amazones baseina ugunsgrēkus nosauca par galveno prioritāti G7 valstu samitā, kas notika no 24. līdz 26. augustam.

G7 valstu līderi vienojās piešķirt Brazīlijai 22 miljonu ASV dolāru palīdzību šīs problēmas risināšanai, primāri ugunsdzēsības lidmašīnu apmaksāšanai.

Taču Brazīlijas prezidents noraidīja palīdzības piedāvājumu, argumentējot, ka G7 valstis pret Brazīliju izturas kā pret koloniju vai nevienam nepiederošu zemi.

Pēc sākotnējā palīdzības noraidījuma Bolsonaru otrdien mīkstināja savu nostāju, pieļaujot, ka varētu pieņem naudu, ja Francijas līderis Makrons atvainosies viņam par apvainojumu, raksta BBC.

Savukārt pēc Bolsonaru tikšanās ar Brazīlijas gubernatoriem vēlu otrdienas vakarā prezidenta runasvīrs paziņoja, ka valdība ir gatava pieņem finansiālu palīdzību no organizācijām un valstīm.

Tiesa, Brazīlijas puse izvirza nosacījumu, lai valdībai būtu pilnīga kontrole pār finansējuma izlietojumu. Ne Francija ne citas G7 valstis vēl nav komentējušas šos nosacījumus.

Brazīlijas Maraņaunas štata gubernators Flavio Dino pastāstīja, ka viņš kopā ar kolēģiem no citiem štatiem brīdinājuši Bolsonaru, kas šis nav īstais brīdis noraidīt palīdzību.

Neskaitot G7 piedāvājumu, palīdzību Brazīlijai solījuši arī citi aktori. Piecus miljonus dolāru nolēmis atvēlēt Holivudas aktieris Leonardo Dikaprio. Kompānijas "Apple" vadītājs Tims Kuks paziņoja, ka viņa kompānija ziedos Amazones lietusmežu bioloģiskās daudzveidības saglabāšanai.

ASV prezidents Donalds Tramps tviterī rakstīja, ka Brazīlijai ir pilnīgs ASV atbalsts. Kāds diplomātisks avots atklājis, ka Brazīlija pieņēmusi 12 miljonu dolāru palīdzību no Lielbritānijas, ziņo aģentūra "Reuters".

Brazīlija postošo ugunsgrēku dzēšanā iesaistījusi 44 tūkstošus karavīru. Varasiestādes izmeklē, vai daļa ugunsgrēku nav apzināti mēģinājumi atbrīvot zemi lauksaimniecībai.

Oficiālie dati liecina, ka kopš 2019. gada 1. janvāra līdz 27. augustam Brazīlijā fiksēti vairāk nekā 83 tūkstoši mežu ugunsgrēku, no tiem uz augusta beigām aktīvi vairāk nekā 2500 ugunsgrēku. Tas ir ap 77% pieaugums, salīdzinot ar to pašu periodu pērn, skaidro BBC.

ASV Nacionālā aeronautikas un kosmosa administrācija (NASA) atzīmē, ka 2019. gada ugunsgrēku sezona ir sliktākā kopš 2012. gada.

Krasais ugunsgrēku skaita pieaugums sakrīt ar straujo soda naudu samazinājumu par vides pārkāpumiem Bolsonaru prezidentūras laikā, secina BBC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!