Trešdaļa ASV kompāniju, kuru akcijas tirgo biržā, iespējams, manipulē ar peļņas rezultātiem, liecina kredītreitingu aģentūras "Weiss Ratings Inc." pētījums.
"Uzticības krīze satricina Volstrītu," žurnālistiem paziņoja aģentūras vadītājs Mārtins Veiss, prezentējot savu pētījumu par 7000 publiski tirgotām kompānijām.

Savu "ieguldījumu" vairāku kompāniju bankrotā un korporatīvo darbības rādītāju pārskatīšanā ir devuši gan Volstrītas analītiķi, gan kompāniju vadītāji, gan audita kompānijas, secina pētījuma autori.

"Mēs lēšam, ka ar peļņu, iespējams, manipulē trešā daļa ASV kompāniju. Mums nav pietiekamu datu, lai kategoriski apgalvotu, ka tās noteikti manipulē ar savu peļņu. Mūsu rīcībā ir statistikas dati, kuri salīdzina no darbības gūto naudas plūsmu ar šo firmu peļņas apjomu, " teica Veiss.

Viņš sacīja, ka pētījums ar nosaukumu "Uzticības krīze Volstrītā" atklāj būtisku neatbilstību daudzās firmās starp naudas plūsmu, kas gūta no darbības, un šo firmu paziņotajiem peļņas rādītājiem.

Veiss arī prognozēja, ka pieaugs to investoru skaits, kuri vērsīsies pret 20 lielākajām ASV brokerfirmām, apsūdzot tās par apzināti nepatiesām investīciju konsultācijām, ņemot vērā kompānijas "Merrill Lynch" panākto 100 miljonu ASV dolāru vērto mierizlīgumu ar Ņujorkas štatu.

"Weiss Ratings" arī kritizēja lielākās Volstrītas brokerfirmas par to, ka tās nenāk klajā ar akciju pārdošanas ieteikumiem, un uzsvēra, ka daudzas brokerkompānijas vēl joprojām iesaka pirkt vai nepārdot tādu firmu akcijas, kuras ir iesniegušas bankrota pieteikumus, ieskaitot lielveikalu tīklu "Kmart".

Savu pētījumu "Weiss Ratings" gatavojas iesniegt ASV Vērtspapīru un biržu komisijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!