Foto: morgueFile
Amerikai un Ķīnai nav tālejošu piedāvājumu cīņai ar klimata izmaiņām, secināts, atklājot starptautisko samitu par klimata pārmaiņu jautājumiem.

Sarunās tika apspriests, ko Amerika un Ķīna var piedāvāt klimata glābšanai. Abas šīs valstis kopā "veido pusi no pasaules [oglekļa dioksīda] emisijām", kas, pēc zinātnieku domām rada siltumnīcas efektu un klimata pārmaiņas, konferencē sacīja Zviedrijas vides ministrs Andreass Karlgrens. Viņš aicināja Amerikas prezidentu Baraku Obamu darīt vairāk, nekā iepriekš solīts, lai glābtu pasauli no klimata izmaiņām.

Obama bija plānojis apmeklēt Kopenhāgenas samitu, kurā plānots spriests, kā samazināt siltumnīcefektu un gāzu emisijas, kas visvairāk apdraud ekoloģiju. Taču vēlāk Baltais nams izplatīja paziņojumu, ka Obama uz konferences sākumu neieradīsies.

Obamas pārstāvis norādīja, ka tas, ko prezidents var likt galdā, ir palīdzība saistībā ar emisijām, attiecībā uz finansējumu un darbu. Obamas pārstāvis noraidīja ES kritiku, sakot, ka ASV mērķis arī ir samazināt emisijas. Prezidents pārstāvis uzsvēra, ka svarīgi par cik procentiem katru gadu samazinās kaitīgo izmešu procents, tomēr lielākā uzmanība jāvērš uz to, lai 2050. gadā izmešu skaits saruktu par 80%.

Ķīnas valdības pārstāvis norādīja, ka "Ķīnas valdība piešķir lielu nozīmi klimata jautājumiem un ir gatava sadarboties ar citām valstīm to problēmu risināšanā."

To, ka Obama neplāno piedalīties visā konferencē, kritizēja arī dažādas vides aizsardzības organizācijas, tostarp "Greenpeace". "Prezidentam Obamam tur ir jāpiedalās gluži kā citu pasaules valstu līderiem," iepriekš sacīja "Greenpeace" pārstāvis Maiks Tounslejs. "Divu nedēļu laikā valstu vadītājiem ir jāsteidz atrast risinājums klimatu problēmām," sacīja Klimata izmaiņu konferences pārstāvis.

Klimata problēmas Obama ir apspriedis ar Austrālijas, Lielbritānijas, Francijas un Vācijas līderiem. Prezidents uzsvēris, ka sarunās panākta vienošanās, ka problēmas risināšanā līdz 2012.gadam, katru gadu jāiegulda 10 miljardus dolāru, lai sekmētu problēmas atrisināšanos arī jaunattīstības valstīs.

Ar sarunām par klimata pārmaiņām plānots panākt vienošanos par nākamo nolīgumu Kioto protokolā, ar mērķi samazināt siltumnīcas efektu un gāzu emisijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!