Daži ASV lielpilsētas rajoni piedzīvo jenotu invāziju. Tie lien atkritumu konteineros, pagalmos un pat mēģina iekļūt cilvēku mājokļos, vēsta raidsabiedrība CBS.

„Viņi ir brīnišķīgi, bet ne tavā pagalmā, kad tie ietekmē tavu dzīvi,”, raidsabiedrībai norādījusi Klintonhilas iedzīvotāja Sjūzana de Brango, kurai ir izdevies nofotografēt dzīvnieciņu, kad tas centies iekļūt viņas mājā. „Kad viņš mani ieraudzīja, viņš piecēlās pakaļkājā un šņāca uz mani,” stāsta sieviete.

Jenoti ir kļuvuši ļoti nekaunīgi Vašingtonas avēnijā, kur tie rakņājas atkritumos un skraida pa pagalmiem. Kāds iedzīvotājs stāsta, ka bailēs no jenotiem ārā nākt atsakās viņa trīs gadus vecā Maltas šķirnes kucīte Sniegpārsliņa. „Viņa pretojas iešanai pagalmā,” norāda saimnieks.

Iedzīvotāji ir vērušies pie amatpersonām, bet saņēmuši atbildi, ka pilsēta dzīvniekus neķers, ja vien tie nav traki un potenciāls drauds cilvēkiem. Iedzīvotāji izlikuši slazdus, tomēr trīs nedēļu laikā būros ar kaķu barību ēsmā neviens jenots nav noķerts.

Jenotu eksperti par to nav pārsteigti. „Viņi ir ļoti gudri dzīvnieki. Ja tos reiz ir izdevies noķert, tie vienmēr atcerēsies neiekrist lamatās vēlreiz,” norāda Brīvības Zinātnes centra Lauksaimniecības departamenta speciālists Ričs Vedle. Viņš arī informē, ka Jenoti var izplatīt trakumsērgu un mēri suņiem, kā arī dažādus parazītus.

„Kāds bērns, kāda persona var piedzīvot uzbrukumu. Varbūt mājdzīvnieks. Kāpēc ir jānonāk līdz kam tādam?” jautā de Brango, kura 17. oktobrī rīko kaimiņu, vietējo politiķu un jenotu ekspertu tikšanos – „Jenotu samitu”. Tikšanās mērķis ir piespiest jenotiem atkāpties – kārtīgi ar vākiem noslēdzot atkritumu konteinerus, dzīvnieku barību glabājot iekštelpās un sakopjot ēkas, lai jenotiem nebūtu omulīgas vietiņas, kur ielīst izgulēties, vēsta CBS.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!