Foto: AP/Scanpix

ASV prezidenta vēlēšanas gaidāmas jau 8.novembrī, bet vairums amerikāņu jūt spriedzi asās vēlēšanu kampaņas dēl.

Vairāk nekā puse amerikāņu jūt spriedzi vēlēšanu dēļ, noskaidrots tirgus pētījumu kompānijas "Harris Poll" aptaujā, kas veikta pēc Amerikas psihologu asociācijas pasūtījuma.

"Cilvēki vienmēr vēlēšanu laikā jūt zināmu spriedzi, bet es nekad neesmu redzējusi to tik ekstrēmi," norādīja Losandželosas apkārtnes psiholoģe Džūdija Blūma.

"Tā ir ļoti negatīva kampaņa, kandidātiem [demokrātei Hilarijai Klintonei un republikānim Donaldam Trampam] apsūdzot vienam otru melos, sakot, ka vēlēšanas ir negodīgas, un tas rada bezcerības sajūtu," teica Blūma.

Psihiatrs Roberts Braits atzinis, ka tik lielu nemieru amerikāņos viņš nav pieredzējis kopš 2001. gada 11. septembra teroraktiem un ekonomiskās krīzes laikiem.

"Cilvēki baidās par finansiālo drošību, par nacionālo drošību, no teroristu uzbrukumiem, pastāv bailes no "citiem"," viņš skaidroja.

Īpaši republikāņi bažījas par ASV augstākās tiesas sastāvu, jo nākamais prezidents uz mūžu varēs iecelt, iespējams, pat vairākus tiesnešus. Tāpat republikāņi baidās zaudēt kontroli pār Kongresu un arī bažījas par partijas nākotni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!