Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV plāno izveidot starptautisku dažādu spēku veidotu koalīciju tās vadībā, kas patrulētu Hormuza šaurumā starp Indijas okeānu un tā Persijas līci. Uzaicinājumu pievienoties koalīcijā saņēmusi arī Latvija.

Koalīcijas galvenais mērķis būtu starptautisko, caur Hormuzu ejošo kuģu apsardzība, norādījis ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo.

"Mēs būvējam koalīciju, kas patrulēs Hormuza šaurumā, lai saglabātu tos kuģu ceļus, tos jūras ceļus atvērtus. Tajā piedalīsies valstis no visas plašās pasaules," Pompeo plānus skaidroja amerikāņu televīzijas kanāla WFTV 9 ēterā.

Viņš atzīmēja, ka Vašingtona nemeklē karu, bet gan strādā pie tā, lai atturētu Irānu no terorisma atbalstīšanas visā pasaulē. "Mēs strādājam pie tā, lai mainītu Islāma Republikas Irānas uzvedību," viņš skaidroja.

"Latvijas Aizsardzības ministrija ir aicināta iesaistīties Hormuzas šauruma aizsardzības koalīcijā," portālam "Delfi" apstiprina ministrijas pārstāve majore Sandra Brāle, "šobrīd šis aicinājums tiek izvērtēts, ņemot vērā jau pašreizējās saistības citās operācijās un dežūrās."

Hormuza šaurums izsenis bijis viens no politisko saspīlējumu epicentriem Tuvajos Austrumos. Tas atkārtoti kļuva par ASV un Irānas konflikta ģeogrāfisko epicentru pēc Donalda Trampa kļūšanas par ASV prezidentu. Viņa administrācijas politika, tostarp 2015. gadā noslēgtā kodollīguma pamešana veicināja saspīlējumu starp ASV un Irānu, ko vēl vairāk palielinājusi ekonomisko sankciju atjaunošana, kā arī militārās klātbūtnes palielināšana reģionā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!