Foto: AFP/Scanpix/LETA

Irānas augstākais līderis ajatolla Ali Hameneji uzrunā paziņojis, ka ASV ir jāatceļ ekonomiskās sankcijas pret Islāma Republiku, ja tās vēlas redzēt Teherānu atgriežamies pie 2015. gadā parakstītā kodollīguma saistību ievērošanas, raksta "Radio Brīvā Eiropa/Radio Brīvība" (RFE/RL).

"Mūsu nostāja ir skaidra un nav mainījusies. Visas ASV sankcijas ir jāatceļ saskaņā ar (..) līgumu, un tad mēs atgriezīsimies pie kodolvienošanās," norādīja Hameneji.

"Amerikāņiem ir jāatceļ sankcijas, visas sankcijas (..) un, ja tās patiešām tiks atceltas, tad mēs atgriezīsimies pie mūsu JCPOA [kodollīguma oficiālā nosaukuma saīsinājums] saistībām," viņš piebilda.

Irānas augstākais līderis arī atkārtoja Teherānas nostāju, ka maksimālā spiediena politika ir izgāzusies, un brīdināja, ka, ja Baidena administrācija "vēlas turpināt maksimālo spiedienu, arī viņiem neizdosies".

ASV prezidents Džo Baidens paudis gatavību atjaunot ASV dalību kodollīguma ietvaros, kuru 2018. gadā pārtrauca viņa priekštecis Donalds Tramps. Vienlaikus Baidena administrācija ir uzstājusi, ka Irānai vispirms atkal jāsāk ievērot līgumā noteiktās saistības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!