Amerikāņus Jaunajā gadā sagaida virkne jaunu likumu, tostarp aizliegums rakstīt īsziņas pie stūres, smēķēt sabiedriskās vietās un gatavot ēdienu ar neveselīgām piesātinātām taukvielām.

Saskārušies ar budžeta iztrūkumiem un ierobežotām finanšu iespējām, ASV štatu likumdevēji ķērušies pie salīdzinoši lētām metodēm, lai cīnītos ar nepieklājīgu, neveselīgu un dažkārt bīstamu iedzīvotāju uzvedību.

Likumdevēji pat vērsušies pret rotaļlietu ieročiem.

Starp neparastākajiem jaunajiem likumiem, kas stāsies spēkā 2010.gadā, ir smēķēšanas aizliegums Ziemeļkarolīnas štata bāros un restorānos, ņemot vērā faktu, šis štats ir lielākais ASV tabakas izstrādājumu ražotājs ar ilggadīgām tabakas lietošanas tradīcijām.

Štatam, kura budžetā tabakas industrija ienes ievērojamu daļu finansējuma, tas ir patiesi ievērojams solis.

Virdžīnijas štatā līdzīgs aizliegums ieviests no 1.decembra, bet šajā pavalstī pieļautas atsevišķas smēķētāju zāles.

Kopumā 2010.gadā smēķēšana būs aizliegta 29 štatu restorānos un 25 štatu bāros, liecina Amerikas Plaušu asociācijas dati.

12 štatos ieviesti likumi, liekot tabakas industrijai ražot tādas cigaretes, kurām ir mazāks risks izraisīt ugunsgrēkus. Līdz ar to vairs tikai Vaiomingā atļauts tirgot parastas cigaretes.

Nākamgad gaidāma situācijas uzlabošanās arī uz ASV autoceļiem, jo Ņūhempšīrā, Oregonā un Ilinoisā stājas spēkā aizliegums rakstīt īsziņas, atrodoties pie automašīnas stūres. Līdz ar to īsziņu rakstīšana braucot aizliegta 19 štatos, bet vēl sešos štatos aizliegs vispār lietot mobilos telefonus auto vadīšanas laikā.

Ārkanzasā stāsies spēkā aizliegums pārdot rotaļu ieročus, kas līdzinās īstajiem, bet Masačūsetsā jaunajā gadā ieviests suņu skriešanās sacīkšu aizliegums.

Turpretī Kalifornija kļuvusi par pirmo ASV štatu, kas daļēji aizliegusi pārtikas industrijā izmantot mākslīgās piesātinās taukvielas, kas izraisa holesterīna izgulsnēšanos uz asinsvadu sieniņām.

Kalifornijas štatā piektdien arī stāsies spēkā jauns pretpaparaci likums, lai pasargātu bijušās kinozvaigznes Arnolda Švarcenegera vadītajā štatā mītošās slavenības no pārmērīgas reportieru uzmācības.

Ņūhempšīrā ieviests jauns homoseksuālistu laulību likums, kas aizstās līdzšinējo civilo savienību likumu, kas homoseksuāliem pāriem jau garantēja laulību tiesības un pienākumus.

Savukārt Viskonsīnā gan viena dzimuma pāri, gan dažāda dzimuma neprecētie pāri, kas strādā un maksā nodokļus štatā, var reģistrēties, lai saņemtu veselības apdrošināšanas atlaides.

Teksasā nepilngadīgie jaunieši vairs nevarēs apmeklēt solāriju bez pieaugušo pavadības, savukārt Nevadaā un Luiziānā aizliegts pārdot šķiltavas, kas līdzinās multfilmu varoņiem, rotaļlietām vai ieročiem, vai atskaņo melodijas un ir aprīkotas ar mirgojošām gaismiņām.

"Tās ir mīlīgas, tās ir mazas, bet tās var būt nāvējošas," norādīja Nevadas likuma līdzautors, demokrātu likumdevējs Džons Okegvera.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!