Foto: AP/Scanpix/LETA

Bijušais ASV karaflotes virsnieks Viktors Veskovo ar batiskafu nolaidies Mariannas dziļvagā, sasniedzot jelkad lielāko dziļumu, kādā pabijis cilvēks, taču tur, līdzās neredzētiem zemūdens dzīļu iemītniekiem viņš ieraudzījis arī atkritumus, vēsta aģentūra "Reuters".

Mariannas dziļvaga Klusajā okeānā ir dziļākā zināmā zemūdens vieta uz Zemes. Veskovo, kurš pēc atvaļināšanās no dienesta zināms kā ceļotājs un investors, nolaidies vagā 10 928 metru dziļumā, kas ir 16 metrus zemāk nekā tika sasniegts 1960. gadā.

Pavadot vairākas stundas jūras dzelmē, Veskovo novērojis garnelēm līdzīgus radījumus ar garām kājām un antenām, caurspīdīgas jūras gurķim līdzīgas "jūras cūkas" un citus dziļūdens pārstāvjus.

Taču līdzās dzīvajai dabai okeāna dzelmē viņš pamanījis arī taisnstūrainus metāla vai plastmasas objektus, vienu no tiem ar uzrakstu virsū.

"Bija ļoti apbēdinoši redzēt acīmredzamu cilvēku radītu piesārņojumu dziļākajā okeāna punktā," norāda Veskovo.

Plastmasas piesārņojums okeānos ir sasniedzis neaptveramus apmērus. Saskaņā ar ANO aplēsēm līdz šim okeānos ir nonākuši 100 miljoni tonnu plastmasas atkritumu. Jūras dzīvniekos zinātnieki ir atraduši mikroskopiskus plastmasas gabaliņus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!