Amerikāņu virusologi atraduši zāles pret Ebolas vīrusu, kas ne tikai spēj aizsargāt no saslimšanas, bet arī glābt cilvēku dzīvības pēc inficēšanās ar vīrusu, ziņo "RIA Novosti".

Starptautisks mediķu kolektīvs radījis preparātu uz vairāku RNS molekulu bāzes, kas neitralizē Ebolas vīrusa daļas.

Preparāta darbība tika pārbaudīta uz makaku pērtiķiem, kuri, pateicoties šim līdzeklim, tika glābti no vīrusa izraisošās nāves, raksta žurnāls "Nature".

"Ja runā vienkārši, tad vīrusa matricas RNS ir sava veida šablons, pēc kura savācās visas vīrusa komponentes organismā. Īsās RNS molekulas bloķē tās un neļauj vīrusam augt. Mēs fokusējamies uz diviem konkrētiem gēniem Ebolas RNS struktūrā, kuru bloķēšana pat trešajā dienā pēc inficēšanās spēj glābt cilvēka dzīvību. Visi dzīvnieki, kuri tika izmantoti eksperimentos, izdzīvoja," stāsta Tomass Geizberts no Amerikas Savienoto Valstu Galvestonas Universitātes Teksasā.

Geizberts un viņa kolēģi jau vairāk nekā desmit gadus strādā, radot vakcīnas uz RNS īso molekulu bāzes.

Kad sākās Ebolas vīrusa uzliesmojums Rietumāfrikā, zinātnieki ātri izmainīja savu pētījumu virzienu, un viņu radīto vakcīnu adaptēja cīņai ar tekošā vīrusa uzliesmojumu, kuru virusologi nosauca par "Makona".

Lai noskaidrotu, cik viņu radītā vakcīna ir efektīva, biologi ar vīrusu inficēja divas grupas rēzus-makaku un nogaidīja līdz brīdim, kad parādījās infekcijas pirmie simptomi, kuri parasti parādās divu-trīs dienu laikā. Pēc tam, zinātnieki ievadīja preparātu pirmajā makaku grupā un novēroja, kā mainās dzīvnieku veselības stāvoklis.

Kā pierādīja eksperiments, zāles izrādījās ļoti efektīvas - visi primāti pēc TKM-Ebola ievades organismā izdzīvoja, savukārt otra primātu grupa, pēc astotās-devītās dienas, gāja bojā.

Kā atzīst zinātnieki, viņu zāles diez vai spēs iziet klīniskās pārbaudes līdz brīdim, kad Rierumāfrikā tās vēl būs nepieciešamas. Tomēr neraugoties uz to, ka šīs zāles netiks pielietotas Rietumāfrikā, viņu izveide ir kā garants tam, ka nākamos vīrusa uzliesmojumus varēs likvidēt nekavējoties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!