Lietuvā dzimis ASV pilsonis Juļus Saks plāno pabeigt divu lietuviešu pilotu lidojumu pāri Atlantijas okeānam. Stepons Darjus un Stasis Ģirēns 1933.gadā mēģināja sasniegt Lietuvu ar vieglo lidmašīnu, bet tā nogāzās un abi lidotāji gāja bojā.
Saks ir profesionāls pilots un plāno veikt simbolisku lidojumu no Soldinas meža Vācijas - Polijas pierobežā, kur nogāzās Darjus un Ģirēna lidmašīna, uz bijušo Lietuvas galvaspilsētu Kauņu. Šis lidojums ir ieplānots 2003.gadā - abu lidotāju varoņdarba 70.gadskārtā.

Darjus un Ģirēns sāka lidojumu no Ņujorkas uz Kauņu ar vienmotora monoplānu "Lituanica" 1933.gada 15.jūlijā. Nelielā lidmašīna nogāzās, nesasniedzot Kauņas lidostu, kurā abu pilotu ierašanos gaidīja tūkstošiem cilvēku.

Saks pastāstīja, ka vairākus gadu desmitus lolojis plānus pabeigt šo lidojumu, bet nopircis "Lituanica" precīzu kopiju tikai pirms dažiem gadiem. Pēc viņa vārdiem, pasaulē šobrīd ir tikai četras šī tipa lidmašīnas.

"Lidmašīna tagad ir sadalīta daļās. Tajā būs jāiegulda liels darbs," sacīja Saks un piebilda, ka ASV ir izveidots "Lituanica" fonds šī projekta īstenošanai.

Projekts kopumā izmaksās apmēram 600 tūkstošus litu (ap 90 tūkstošiem latu).

Runājot par sava iecerētā lidojuma motīviem, Saks sacīja, ka domājis par Darjus un Ģirēna lidojumu jau kopš bērnības. Viņš ir dzimis Lietuvā, bet emigrējis uz ASV.

"Mana pilota karjera tuvojas beigām, tātad tagad ir laba iespēja padomāt par šādu lidojumu," teica Saks.

57 gadus vecais lietuvietis dzīvo netālu no Sietlas un strādā aviosabiedrībā "North West Airlines" par lidmašīnas "Boeing 747" kapteini.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!