Cilvēktiesību aktīvistu slepkavība Čečenijā demonstrē pilnīgu likuma varas ignorēšanu, savā ziņojumā, stingri nosodot notikušo nevalstiskās organizācijas "Glābsim paaudzi" darbinieces Zaremas Sadulajevas un viņas vīra slepkavību, norāda vadošā cilvēktiesību organizācija "Amnesty International".

"Šīs slepkavības tikai četras nedēļas pēc vadošās Čečenijas cilvēktiesību aktīvistes Nataļjas Estemirovas slepkavības ir nežēlīgs atgādinājums par nesodāmības klimatu republikā," norāda "Amnesty International".

Organizācija uzsver, ka ir vitāli svarīgi, lai šajā situācijā varas pārstāvji neapstātos un izmeklētu iespējamo oficiālo amatpersonu saistību ar savu oponentu slepkavībām.

Kā norāda "Amnesty International", arī starptautiskajai kopienai jāizdara spiediens uz Krievijas un Čečenijas varas pārstāvjiem, kuri faktiski piever acis uz nebeidzamām cilvēktiesību aizstāvju slepkavībām un nespēj novest līdz galam praktiski nevienu šādu noziegumu izmeklēšanu.

Arī organizācija "Human Rights Watch" pauž pārliecību, ka situācija Čečenijā nav kontrolējama.

Cilvēktiesību aizsardzības grupu kritika paliek nemainīga jau gadiem ilgi. "Amnesty International" pastāvīgi aizrāda Krievijas un Čečenijas amatpersonām to, ka starptautiskām organizācijām nav pieejas Ziemeļkaukāza reģionam, un aicina darīt visu iespējamo, lai nodrošinātu cilvēktiesību aktīvistiem normālus darba apstākļus.

Kā ziņots, Sadulajevas un viņas vīra Alika Džabrailova ķermeņi ar šautām brūcēm tika atrasti pulksten 4 otrdienas rītā automašīnas bagāžniekā.

Pēc Krievijas cilvēktiesību organizācijas "Memorial" datiem, Sadulajevu un Džabrailovu no organizācijas "Glābsim paaudzi" biroja pirmdien aizveda bruņoti cilvēki.

Savukārt cilvēktiesību aktīviste Estemirova tika nolaupīta 15. jūlijā Čečenijas galvaspilsētā Groznijā netālu no savas mājas un vēlāk atrasta nogalināta mežā kaimiņrepublikā Ingušijā.

Estemirova bija viena no galvenajām organizācijas "Memorial" aktīvistēm Kaukāza reģionā un nodarbojās ar pazudušo cilvēku lietām. Čečenijas varasiestādes bija vairākkārt izteikušas neapmierinātību ar viņas darbību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!