Cilvēktiesību aizstāvības organizācija "Amnesty International" nominācijā "Apdraudēta žurnālistika" apbalvoja azerbaidžāņu žurnālistu Einulu Fatulajevu, kurš tika apcietināts pēc tam, kad atļāvās kritizēt valsts vadību, trešdien vēsta BBC.

Londonā notikušajā ceremonijā organizācijas pārstāvji aicināja oficiālo Baku atbrīvot Fatulajevu un pārtraukt vārda brīvības apspiešanu Azerbaidžānā.

Fatulajevs nodibinājis divus laikrakstus - "Gundelik Azerbaycan" azerbaidžāņu valodā un "Reaļnij Azerbaidžan" krievu valodā -, kuri kļuva pazīstami par valdības ierēdņu kritizēšanu.

Žurnālists arī sadarbojies ar opozīcijas laikrakstu "Monitor", kas tika slēgts pēc tā redaktora Elmāra Gusejnova slepkavības 2005. gadā.

Slepkavība, pēc redaktora kolēģu viedokļa, bija saistīta ar izdevuma politisko saturu. Šajā lietā neviens tā arī netika notiesāts.

2007. gadā Fatulajevam piesprieda 30 mēnešus cietumā neslavas celšanas lietā. Pēc pusgada viņam piesprieda vēl sešus gadus apsūdzībās par terorismu un kūdīšanu uz starpetnisko naidu.

Abas viņa dibinātās avīzes tika slēgtas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!