Foto: AP/Scanpix/LETA

Organizācija "Amnesty International" (AI) apsūdzējusi Indijas policiju par cilvēktiesību pārkāpumiem februārī notikušajos protestos, kuri sākās jaunā pilsonības likuma dēļ, raksta DW.

Deli ziemeļaustrumu rajonā notikušajos nemieros bojā gāja vairāk nekā 50 cilvēki, no kuriem lielākā daļa bija musulmaņi, un vairāk nekā 500 tika ievainoti.

AI savā paziņojumā apgalvo, ka policisti piekāva nemierniekus, izmantoja pārmērīgu spēku un spīdzināja aizturētos protestētājus. Tāpat organizācija apsūdzēja vadošās Indijas politiskās partijas politiķus par retoriku, kas veicinājusi nemierus un sabiedrības polarizāciju.

""Amnesty International India" aicina Iekšlietu ministriju veikt ātru, rūpīgu, pārredzamu, neatkarīgu izmeklēšanu par visiem apgalvojumiem par Deli policijas izdarītajiem cilvēktiesību pārkāpumiem un politisko līderu izteiktajām naida runām," paziņojumā norādīja AI Indijas biroja izpilddirektors Avinašs Kumars.

Jaunais pilsonības likums, kura dēļ sākās protesti, paredz Indijas pilsonības piešķiršanu sešām "vajātām" reliģiskajām minoritātēm, tostarp hinduistiem, sikhiem un kristiešiem, kuri dzīvo Bangladešā, Afganistānā un Pakistānā. Uz šajās valstīs dzīvojošajiem musulmaņiem šis likumprojekts neattiecas. Likuma kritiķi norāda, ka tas ir diskriminējošs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!