Foto: Reuters/Scanpix

Starptautiskā cilvēktiesību aizstāvības organizācija "Amnesty Internationa" apsūdzējusi NATO par to, ka alianse nav pietiekami izmeklējusi Lībijas civiliedzīvotāju bojāeju laikā, kad alianses gaisa spēki pērn septiņus mēnešus veica uzlidojumus Lībijā.

Organizācijas paziņojumā uzsvērts, ka NATO gaisa triecienu laikā pērn Lībijā gāja bojā daudzi civiliedzīvotāji, kas nebija iesaistīti bruņotajā konfliktā, bet alianse nav pienācīgi izmeklējusi viņu bojāejas apstākļus. Līdzīgas apsūdzības NATO šomēnes izteica arī Krievija.

"NATO amatpersonas vairākkārt uzsvēra savu uzdevumu aizstāvēt civiliedzīvotājus," paziņojumā paskaidroja "Amnesty International" krīžu situāciju analīzes vecākā padomniece Donatella Rovera, uzsverot, ka NATO centās izvairīties no civiliedzīvotāju bojāejas, taču nevar izvairīties no atbildības rūpīgi izmeklēt tos nāves gadījumus, kas tomēr notika alianses uzlidojumu Lībijā laikā.

NATO paudusi nožēlu par civiliedzīvotāju upuriem uzlidojumu laikā, bet paziņoja, ka tās mandāts misijai Lībijā ir beidzies.

NATO spēki pērn no 31.marta līdz 31.oktobrim veica apmēram 26 tūkstošus uzlidojumu Lībijā, iznīcinot 5900 objektu.

Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Cilvēktiesību padome šomēnes secināja, ka NATO gaisa triecienos Lībijā ir gājuši bojā civiliedzīvotāji, bet alianse ir veikusi būtiskus piesardzības pasākumus, lai izvairītos no civiliedzīvotaju upuriem.

"Amnesty International" paziņoja, ka NATO ir atzinusi 55 civiliedzīvotāju, tostarp 16 bērnu un 14 sieviešu, nogalināšanu gaisa triecienu dažādās Lībijas pilsētās laikā. Uzlidojumi bieži veikti privātajām majām, skaidri nepamatojot to nepieciešamību. Vēl 34 civiliedzīvotāji gāja bojā trīs dažādos uzlidojumos divām mājam Majerā, nepaskaidrojot, kādēļ tie tiek veikti.

Lībijā pērn februārī sākās bruņota sacelšanās pret diktatora Muammara Kadafi režīmu, kas bija valdījis kopš 1969.gada. Režīms tika gāzts augustā, bet Kadafi tika notverts un nogalināts 20.oktobrī savā dzimtajā pilsētā Sirtē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!