Foto: Kadrs no video (BWBB)

Starptautiskā cilvēktiesību aizsardzības organizācija "Amnesty International" (AI) atcēlusi ieslodzītajam Krievijas opozicionāram Aleksejam Navaļnijam piešķirto sirdsapziņas cietumnieka statusu, pamatojot lēmumu ar seniem politiķa izteicieniem, vēsta raidsabiedrība BBC.

Kustība pēc Navaļnija atzīšanas par sirdsapziņas cietumnieku saņēmusi lavīnu ar sūdzībām par Navaļnija pagātnes izteikumiem, kurus viņš nav atsaucis vai nosodījis.

AI Maskavas pārstāvis Aleksandrs Artemevs skaidro, ka sūdzību vilnis acīmredzot ir organizēta kampaņa ar mērķi diskreditēt Kremļa saimnieka Vladimira Putina skaļāko kritiķi un apturētu AI aicinājumus atbrīvot viņu no cietuma.

Tomēr, pārbaudot Navaļnija izteikumus pirms 15 gadiem, organizācija secinājusi, ka tā ir naida runa, kas nekādā veidā nav savienojama ar sirdsapziņas cietumnieka statusu. Starp izteikumiem ir arī kāds video, kurā Navaļnijs imigrantus šķietami salīdzinājis ar prusakiem.

AI gan uzsver, ka sirdsapziņas cietumnieka apzīmējuma neizmantošana nenozīmē, ka organizācija atsauc aicinājumus nekavējoties atbrīvot politiķi no cietuma.

Tikmēr portāls "Mediazona", atsaucoties uz kādu avotu, pieļauj, ka aiz AI "bombardēšanas" kampaņas Navaļnija jautājumā stāv Kremļa propagandas kanāla RT darbinieki no dažādām valstīm.

AI Navaļniju par sirdsapziņas cietumnieku atzina 17. janvārī, kad viņš tika aizturēts lidostā Maskavā.

Navaļnijs tika saindēts ar "Novičok" pērnā gada augustā. Viņam palika slikti 20. augustā, kad viņš lidoja no Tomskas uz Maskavu. Lidmašīna veica ārkārtas nosēšanos Omskā, kur Navaļniju hospitalizēja ar saindēšanās pazīmēm. Slimnīca apgalvoja, ka nekādas indīgas vielas politiķa organismā nav konstatētas.

Pēc divām dienām Navaļniju atļāva pārvest uz slimnīcu Berlīnē, kur analīzēs apstiprināta saindēšana ar "Novičok" grupas vielu.

"Bellingcat" un citu mediju pētījumā tika identificēta īpaša FDD grupa, kas kopš 2017. gada izsekojusi politiķi un organizējusi viņa indēšanu.

Pēc ārstēšanās Berlīnē Navaļnijs 17. janvārī atgriezās Krievijā, kur jau lidostā tika aizturēts. 2. februārī tiesa viņam piesprieda cietumsodu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!