Foto: AP/Scanpix/LETA

Kopš Irānas līderu rīkojuma drošības struktūrām apspiest protestus, kas izraisījās pēc degvielas cenu palielināšanas 15.novembrī, dzīvību zaudējuši vismaz 143 demonstranti, pirmdien pavēstīja starptautiskā cilvēktiesību aizsardzības organizācija "Amnesty International".

"Atbilstoši ticamiem ziņojumiem nogalināti vismaz 143 cilvēki," apliecināja Londonā bāzētā organizācija. "Nāve teju visos gadījumos iestājusies šaujamieroču pielietošanas rezultātā."

Protesti Irānā sākās aizpagājušajā nedēļā pēc valdības paziņojuma, ka benzīna cenas degvielas uzpildes stacijās tiek paaugstinātas vismaz par 50% un pārdodamās degvielas daudzums tiks normēts. Šie pasākumi tika pamatoti ar nepieciešamību nodrošināt pabalstus nabadzīgajiem.

Kad "Amnesty International" piektdien ziņoja, ka dzīvību zaudējuši vismaz 106 protestētāji, Irānas valdība uzstāja, ka šie skaitļi ir safabricēti un patiesībā gājuši bojā tikai deviņi cilvēki, bet vairāk nekā 1000 aizturēti.

Irānas ekonomiku smagi ietekmējušas sankcijas, ko tai piemērojušas ASV. Degvielas cenu palielināšanu Irānā vissmagāk izjūt jaunieši un vidusšķira.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!