Foto: AFP/Scanpix

Piektdien izdotā starptautiskās cilvēktiesību aizstāvju organizācijas "Amnesty International" ziņojumā dokumentēti simtiem cilvēku nolaupīšanas un spīdzināšanas gadījumu Ukrainā, ko pastrādājuši promaskaviskie kaujinieki. Tāpat arī kritizēts Ukrainas valdības spēku pārmērīgi pielietotais spēks.

"Viņi sita mani ar dūrēm, ar krēslu, ar jebko, ko varēja atrast. Viņi nodzēsa cigaretes uz manām kājām un sita ar elektrību. Tas turpinājās tik ilgi, ka es vairs neko nejutu un zaudēju samaņu," publicētajā ziņojumā citēts Luhanskā nolaupītais 19 gadus vecais Saša.

Saša ir bijis Kijevu atbalstošo "pašaizsardzības spēku" biedrs. Viņš teica, ka tika atbrīvots tikai pēc tam, kad tēvs samaksāja 45 000 eiro izpirkuma naudu, pēc kā viņš tūlīt devās uz galvaspilsētu.

Ziņojumā atklājas drūma nolaupīšanu, izspiešanu un spīdzināšanas situācija prokrievisko teroristu pārņemtajās pilsētās.

Kā norādīja "Amnesty International", uzticamu statistiku haosā nav iespējams gūt, jo amatpersonas necenšas izveidot kopēju negadījumu un bojāgājušo reģistru.

ANO cilvēktiesību novērošanas misija Ukrainā ir dokumentējusi 222 ticamus nolaupīšanas gadījumus. Ukrainas Iekšlietu ministrija lēš, ka kopš aprīļa līdz 7.jūnijam jau tikuši nolaupīti 387 cilvēki, ieskaitot 39 žurnālistus.

"Amnesty International" norādīja arī uz Kijevu atbalstošo spēku nelikumīgi veiktajām aizturēšanām. Viņi vērsa uzmanību uz maijā veidoto video, kurā redzams parlamenta deputāts Oļehs Ljaško ar vairākiem bruņotiem vīriem mašīnas aizmugurē pratinām divus separātistu līderus. Tiek uzskatīts, ka tas uzņemts austrumu pilsētā Mariupolē.

Abiem gūstekņiem bija aizsietas acis, un viens no viņiem bija pašpasludinātās "Doņeckas tautas republikas" aizsardzības ministrs. Viņš bija pilnīgi kails un asiņoja no divām grieztām brūcēm.

"Amnesty International" arī izteica bažas par Ukrainas spēku pārmērīgi pielietoto spēku, cenšoties atgūt kontroli austrumos. Piemēram, par 24.aprīļa incidentu, par kuru ir ziņas, ka tikuši nošauti pieci bruņoti vīri kontrolpostenī pie Slovjanskas, kā arī divu civiliedzīvotāju bojāeju, kad armija 11.maijā šāvusi pūlī Krasnoarmijskā.

"Beztiesiskuma situāciju Ukrainas austrumos veicina likuma varas sabrukšana pēdējo sešu mēnešu laikā un bieži notikušas kara noziedznieku attaisnošanas," paziņoja "Amnesty International" un aicināja nekavējoties atbrīvot visus ķīlniekus un izmeklēt abu iesaistīto pušu cilvēktiesību pārkāpumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!