Nīderlandes galvaspilsētas Amsterdamas varasiestādes nolēmušas būtiski samazināt slaveno marihuānas kafejnīcu un sarkano lukturu skatlogu skaitu.
Plānots saglabāt 30 marihuānas kafejnīcu un 200 sarkano lukturu skatlogu. Skatlogi tiks saglabāti pilsētas viduslaiku daļā 'De Wallen', kas vēsturiski bijusi atvēlēta vienai no pasaules senākajām profesijām.

Pašlaik Amsterdamā ir vairāk nekā 200 marihuānas kafejnīcu un aptuveni 350 sarkano lukturu skatlogu.

Amsterdamas varasiestādes marihuānas smēķēšanas un prostitūcijas ierobežošanas pasākumus skaidro ar pieaugošo noziedzības līmeni, un uzskata, ka ierobežojumi nekaitēs Amsterdamas bohēmiskajam tēlam. Nīderlandes galvaspilsēta joprojām būšot visbrīvākā pasaules pilsēta , kur būs brīvi pieejami pakalpojumi, kas lielākajā daļā pasaules valstu ir aizliegti.

Ierobežojumu īstenošana Amsterdamas pašvaldībai izmaksās 30-40 miljonus eiro (21 līdz 28 miljonus latu), taču galvaspilsētas ierēdņi ir stingri nolēmuši, ka marihuānas smēķēšanai un prostitūcijai nevajadzētu notikt ik uz soļa. Likvidēto iestāžu vietā tiks atvērti restorāni, viesnīcas, veikali un mākslas galerijas.

Kopš 1976.gada Nīderlandē marihuānas lietošana un mazāk nekā piecu gramu glabāšana vairs netiek uzskatīta par kriminālnoziegumu. Marihuānas audzēšana un vairumtirdzniecība Nīderlandē oficiāli ir aizliegta, tomēr nelielos daudzumos to atļauts pārdot marihuānas kafejnīcās, kas ir populārs tūristu apskates objekts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!