ASV kompānijas "Enron" skandalozais krahs atstās ietekmi uz pasaulē lielākajām audita kompānijām, un pastāv iespēja, ka tas pat var kļūt par iemeslu audita firmas "Arthur Andersen" kraham, brīdina analītiķi.
"Arthur Andersen" loma "Enron" bankrota lietā var pakļaut problēmām arī citu tā dēvētā lielā piecnieka auditoru - "PriceWaterhouseCoopers", KPMG, "Deloitte and Touche" un "Ernst and Young" - darbību.

Britu un ASV preses izdevumos ir pausts viedoklis, ka auditoru nespēja konstatēt apšaubāmu biznesa praksi kompānijā "Enron", kā arī vairāku "Arthur Andersen" darbinieku iespējamā saistība ar "Enron" dokumentu iznīcināšanu var izraisīt audita kompānijas bankrotu.

Pastāv bažas, ka daudzi klienti var atteikties no "Arthur Andersen" pakalpojumiem, lai gan kompānijas vadītāji cenšas pārliecināt sabiedrību, ka "Enron" gadījumā pieļautās kļūdas ir izņēmums, nevis likumsakarība.

Trešdien publicētajā ievadrakstā britu avīzē "Financial Times" lielākās auditorfirmas tiek aicinātas akceptēt "fundamentālas izmaiņas".

"Visprogresīvāk domājošajiem auditoriem ir jāsaprot nepieciešamība īstenot reformas un tās jārealizē," teikts avīzē.

Starptautiskās audita firmas būtībā ir izveidojušas partnerattiecību grupas dažādās valstīs, kuras var darboties ar tādu pašu nosaukumu, lai gan to starpā valda ļoti nenoteiktas un izplūdušas attiecības.

Tāpat starptautiskie auditori pēdējā laikā ir paplašinājuši savu pakalpojumu klāstu uzņēmumiem. Līdzās pamata grāmatvedības pakalpojumiem audita kompānijas piedāvā arī konsultācijas nodokļu jautājumos, korporatīvajā stratēģijā un apvienošanos un pārņemšanas gadījumos, un bieži vien ienesīgi kontrakti par šādu pakalpojumu sniegšanu tiek noslēgti ar tām kompānijām, kurām auditori veic grāmatvedības uzskaites pārbaudi. Lai gan šīs kompānijas var piesaistīt jaunus klientus ar saviem audita pakalpojumiem, lielākais peļņas avots ir tieši konsultāciju sniegšana.

Pēc "Enron" bankrota finansu institūcijas meklē iespējas, lai garantētu, ka auditori savu darbu veic atbilstošā veidā.

ASV vērtspapīru un biržu komisijas priekšsēdētājs Hārvijs Pits paziņojis, ka viņa vadītā aģentūra ierosinās izveidot jaunu institūciju ASV audita industrijas pārraudzīšanai.

Savukārt 2005.gadā spēkā stāsies jaunu starptautiskās uzskaites normatīvi, kas neļaus tādām lielām kompānijām kā "Enron" izmantot ārzonu meitas uzņēmumus, kuru konti nav pakļauti oficiālu ziņu sniegšanai un auditam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!