Lielbritānijas ekonomikas izkļūšana no lejupslīdes būs lēna un smaga, izaugsmei 2010.gadā, visticamāk, nesasniedzot 1%, teikts pirmdien publiskotajā ASV auditorfirmas "Ernst & Young" prognožu grupas "Independent Treasury Economic Model (ITEM) Club" paziņojumā.

Grupa prognozē, ka Lielbritānijas ekonomikas izkļūšana no lejupslīdes būs ilgstoša un smaga, jo to kavēs pasaules ekonomiskā nenoteiktība, valdības nodokļu paaugstināšana un aizdevumu izsniegšanas ierobežojumi.

"Prognozes nākošajiem 12 mēnešiem, bez šaubām, izskatās krietni pozitīvākas nekā pērn. Taču atlabšana būs smaga, jo sevišķi tad, kad valdība sāks īstenot taupības pasākumus," teikts grupas paziņojumā.

"ITEM Club" vēsta, ka valdība stingrāku politiku sāks īstenot 2010.gada sākumā, kad tiks atjaunota iepriekšējā pievienotās vērtības nodokļa likme 17,5% apmērā, atceltas tā dēvētās valsts nodevu brīvdienas nekustamo īpašumu iegādei, paaugstinātas obligātās apdrošināšanas iemaksas un ieviesta programma valsts tēriņu ierobežošanai.

Grupa arī prognozē, ka Lielbritānijas iekšzemes kopprodukts (IKP) nākamgad pieaugs ļoti lēni, ņemot vērā valsts ekonomikas nenoteikto atveseļošanos šā gada otrajā pusgadā.

"IKP pieaugumam 2010.gadā būs ļoti grūti sasniegt 1%," uzskata "ITEM Club" analītiķi.

Tajā pašā laikā piektdien tiks publiskoti Lielbritānijas ekonomikas oficiālie dati par trešo ceturksni, kas, pēc ekspertu domām, liecinās par valsts izkļūšanu no smagākā recesijas perioda vairāku dekāžu laikā.

Lielbritānijas ekonomika recesijā nokļuva 2008.gada ceturtajā ceturksnī.

"Mēs kopš šī brīža pagājušajā gadā esam nogājuši tālu ceļu. Taču pagaidām ir grūti saskatīt nopietnu potenciālu ilgtspējīgai iekšzemes pieprasījuma atlabšanai, ņemot vērā patērētāju parādsaistības un stingrākas Lielbritānijas fiskālās politikas ieviešanu. Kompānijas un patērētāji varētu piedzīvot smagu periodu. Ilgtspējīgai atlabšanai Lielbritānijas ekonomikai nepieciešama situācijas uzlabošanās pasaules tirdzniecībā, taču pašreizējās pazīmes par to neliecina," vēsta "ITEM Club".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!